Izvor:Foto: Shutterstock

JEDAN ALI VREDAN:Ovaj vitamin je ključan za zdravlje nakon 50.

Izvor: Nportal

24.06.2025.

09:54

MNOGI zanemaruju važnost vitamina D, a upravo on igra ključnu ulogu u zdravlju u zrelijem dobu, od jačanja imuniteta i zdravlja kostiju do poboljšanja raspoloženja.

Nije nova vest da većina nas može imati koristi od povećanog unosa vitamina. Iako to često slušamo od lekara, nutricionista, pa čak i roditelja (setite se onih večernjih podsticaja da jedemo šargarepu), obezbeđivanje dovoljne količine vitamina može biti izazov, ali vredan truda.

- Vitamini imaju različite uloge u telu, od metabolizma, imunološke funkcije do obnavljanja ćelija - kaže dr Kevin Kuk, lekar primarne zdravstvene zaštite, specijalista za dugovečnost i moždane funkcije i dodaje:

- Adekvatan unos vitamina pomaže u prevenciji hroničnih bolesti, poboljšava fizičke i mentalne sposobnosti i doprinosi boljem zdravlju, što sve zajedno vodi ka dužem i kvalitetnijem životu.

BloombergAdria.com

 

Zašto su vitamini važni za zdravlje

Poseban značaj ima vitamin D, naročito kod osoba starijih od 50 godina.

- Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju, jačanje imuniteta i smanjenje upala - ističe dr Kuk i dodaje:

- Takođe pomaže kod depresije, podiže nivo testosterona, poboljšava zdravlje mozga, raspoloženje i opštu dobrobit.

Naučne potvrde o važnosti vitamina D

Studije potvrđuju značaj vitamina D, a manjak ovog vitamina povezan je sa većim rizikom od smrti i hroničnih bolesti, posebno kod starijih osoba.

Preporučena dnevna doza za osobe između 51 i 70 godina je 600 IU (15 mcg), dok se za starije povećava na 800 IU (20 mcg).

BloombergAdria.com

 

Kako proveriti i povećati unos vitamina D

Ipak, neki stručnjaci smatraju da su ove doze možda nedovoljne, naročito za zdravlje srca. Važno je ne preterivati sa vitaminom D, jer prevelike doze (iznad 4000 IU) mogu biti štetne i izazvati povišen nivo kalcijuma u krvi.

Lekar može proveriti nivo vitamina D putem krvnih testova i preporučiti dodatke ako je potrebno. Izvori vitamina D su masne ribe poput lososa, sardine i skuše, žumanca i obogaćena hrana poput mleka.

Takođe, telo proizvodi vitamin D kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, pa je izlaganje suncu još jedan važan način da se unese ovaj vitamin, piše Parade.

(Informer) https://www.youtube.com/embed/NRI5k2vOvQE