Izvor:Foto: P. Milošević, Tanjug/Slobodan Miljević

KARANTIN SE SMANJUJE: KŠ doneo odluku o merama

Izvor: Nportal

14.01.2022.

16:56

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održana je danas u 15 časova, a osim odluke o školama, uprkos tome što imamo rekordan broj zaraženih kovidom 19, članovi su bili skeptični po pitanju donošenja novih, oštrijih mera.

Lekari upozoravaju da je prethodnih dana usled širenja omikron soja povećan pritisak na kovid ambulante, što se može videti i po sve dužim redovima ispred njih. Mikrobiolog Milanko Šekler procenjuje da Srbija još nije dostigla pik kada je u pitanju broj novozaraženih i apeluje da se nađe neko rešenje, jer su dijagnostički kapaciteti ograničeni i pretrpani, kao i kovid ambulante.

- Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu - rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

- Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus - istakla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu - upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

- Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi - istakla je.

- Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice krize Zoran Gojković - pokrajinski sekretar za zdravstvo.

- U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, i građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca - jedna je od prvih odluka Kriznog štaba. Takođe, rekao je da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana.

- U utorak će se održati dodatne konsultacije vezano za osnovne i srednje škole u centralnoj Srbiji, ali smo najbliži rešenju da bude kao u vojvođanskim školama, odnosno od 1. do 8. razreda neposredno, a srednjoškolci na kombinovanu nastavu - rekao je Gojković. 

Takođe, cena PCR testova biće smanjena, sa 10.000 na 6000, cena antigenskih testova biće takođe smanjena.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".