Izvor:Foto: Profimedia

KLJUČ JE U DVE STVARI: Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Izvor: Nportal

21.07.2025.

14:49

STRUČNJACI upozoravaju da čak 90 odsto maslinovih ulja nije proizvedeno na ispravan način, bez obzira na etiketu.

Stručnjaci otkrivaju da za prepoznavanje pravog maslinovog ulja treba da obratite pažnju na dve stvari, odnosno na miris i ukus.

Prvi korak u proveri kvaliteta je miris. Pravo maslinovo ulje treba da miriše voćno, sveže i zeleno. Sipajte malo ulja u čašicu, zagrejte ga na 27 stepeni Celzijusa, tada počinje da isparava i oslobađa svoje prave arome.

BloombergAdria.com

 

Drugi ključni pokazatelj je ukus. Kvalitetno ulje mora biti pikantno i gorko, toliko da vas može naterati da se zakašljete ili čak zasuze oči. To je znak da je ulje dobijeno direktno iz ploda masline, bez dodataka i hemije.

Iako boja može da varira, zelenkasta nijansa često ukazuje na svežinu i prirodnost. Ipak, najvažniji su miris i ukus. 

BloombergAdria.com

 

Zanimljivo je da pravo maslinovo ulje može da izdrži i visoke temperature, pa može da se koristi i za prženje, što je još jedan pokazatelj njegove otpornosti i vrednosti.

BONUS VIDEO:

(Informer)