Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinjica svaštarica
RECEPT SA STARE PLANINE: Kačamak, jelo brojnih generacija
14.08.2025.
14:32
KAČAMAK koji se topi u ustima!
Kačamak je starinsko jelo koje su obožavale generacije. I dan danas se je neizostavan deo trpeze. Pravi se vrlo jednostavno.
Potrebno je:
- 300 g krupnog kukuruznog brašna
- 1 l vode
- 1 ravna kašičica soli
- 2 glavice crnog luka
- 100 g belog sira
- 2–3 kašike svinjske masti
Priprema:
Šerpu sa vodom i soli stavite da proključa. Onda polako dodajte kukuruzno brašno uz neprestano mešanje varjačom. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 do 30 minuta, sve dok smesa ne postane gusta. Zagrejte mast u tiganju pa na tome propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Stavite kačamak u duboki tanjir pa pospite mrvljenim sirom i prelijte vrućom mašću s lukom.
BloombergAdria.com BloombergAdria.com
(Trpeza)