Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinjica svaštarica

RECEPT SA STARE PLANINE: Kačamak, jelo brojnih generacija

Izvor: Nportal

14.08.2025.

14:32

KAČAMAK koji se topi u ustima!

Kačamak je starinsko jelo koje su obožavale generacije. I dan danas se je neizostavan deo trpeze. Pravi se vrlo jednostavno. 

Potrebno je: 

  • 300 g krupnog kukuruznog brašna 
  • 1 l vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 g belog sira
  • 2–3 kašike svinjske masti 

Priprema:

Šerpu sa vodom i soli stavite da proključa. Onda polako dodajte kukuruzno brašno uz neprestano mešanje varjačom. Smanjite temperaturu i kuvajte 20 do 30 minuta, sve dok smesa ne postane gusta. Zagrejte mast u tiganju pa na tome propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Stavite kačamak u duboki tanjir pa pospite mrvljenim sirom i prelijte vrućom mašću s lukom. 

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

(Trpeza)