Izvor:Foto: Z. Knežević

EPIDEMILOG PROCENJUJE Prethodnih dana i do 300.000 pozitivnih

Izvor: Nportal

19.01.2022.

08:33

PROCENJUJE se da je broj novozaraženih tri do četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih nalaza. Naime, pod tom pretpostavkom, u Srbiji je prethodnih sedam dana, kada su bili petocifreni brojevi zaraženih, u stvari zaraženo čak 250.000 do 300.000 ljudi, među kojima je veliki deo zvanično neevidentiranih.

Kako navodi primarijus dr Radimlo Petrović, epidemiolog, za Novosti, do kraja marta će omikron sojem biti zaraženo čak 70 odsto populacije, uzevši u obzir mutacije ove varijante korona virusa koja uspeva da savlada kako prirodni, tako i postvakcinalni imunitet.

- Od tog broj detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju - ističe dr Petrović. - Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazvala delta varijanta virusa i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti.

On ističe kako će broj novozaraženih biti u porastu još najverovatnije dve nedelje, a kada kriva dođe do "maksimuma", nakon par dana krneuće da se spušta, otrpilike u drugoj polovini februara.

- Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji - navodi dr Petrović, dodajući da niko ne zna da li će biti sledećeg pandemijskog talasa jer je ovo virus "iznenađenja" i kad god pomislimo da će biti bolje, bude gore.

- Trebamo davati i četvrtu dozu vakcine jer antikovid-cepiva koja su nam trenutno na raspolaganju nisu toliko potentna da stvaraju drugotrajan imunitet - zaključio je on.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".