Izvor:Foto: Profimedia
POSNE KROFNE: Vazdušaste, idu uz bilo koji nadev!
22.08.2025.
10:55
KROFNE su pored palačinki omiljena poslastica na našim prostorima.
Kada je vreme posta, često smo pred mnogim izazovima, a najveći svakodnevni izazov je odoleti slatkom! Krofne čiji recept delimo su u posnoj varijanti, mogu se filovati nadevom kojim god želite. Idealne su za iznenadne goste i za doručak ili laganu večeru.
Potrebni sastojci:
- 500 g belog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 ml mlake vode
- 200 ml kisele vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike braon šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
U toplu vodu ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. Posle tog vremena dodajte mu ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Dobro promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Zamesite testo i ostavite ga sa strane na toplom dok se ne udvostruči. Kada vidite da je testo nadošlo, na radnoj površini pospite brašno i razvucite testo oklagijom. Modlom ili čašom oblikujte krofne i vadite ih iz kalupa. Ređajte ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite ih još 15 minuta da nadođu. Premažite ih uljem, a možete i papir malo podmazati uljem. Rernu dobro zagrejte pa ubacite pleh i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Videćete već kada porumene. Filujte nadevom po želji.
BloombergAdria.com
(Trpeza)