Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/ Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

POSNI KOLAČI SA PIVOM: Tope se u ustima

Izvor: Nportal

10.09.2025.

15:03

SREDA i petak su oduvek bili posni dani u pravoslavlju, a pored godišnjih postova imamo i one kraće, ali i pojedinačne praznike na koje se posti. Sutra je usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, pa se na ovaj dan posti.

Ovi kolači od piva i limuna se veoma brzo spremaju, a preukusni su. 

Potrebni sastojci: 

  • 500 g brašna
  • 200 ml piva
  • 50 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • korica limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 do 2 kašike šećera
  • malo soli

Za nadev :

  • 100 g mlevenih oraha
  • malo šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi prosejte brašno sa praškom za pecivo, pa sipajte ulje, pivo i kiselu vodu. Umesite testo pa dodajte rendanu limunovu koru, šećer i vanilin šećer. Zatim testo razvijte u oblik pravougaonika, pa ga isecite na trake. Dodajte malo kisele vode i šećera u mlevene orahe, pa dobro izmešajte. Fil vadite kašičicom i stavljajte na dno svake trake. Potom presavijte testo, pa pritisnite samo ćoškove, nikako sredinu. Salčiće isecite nožem pa ih poređajte u pleh. Pecite salčiće oko 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

(Trpeza)