Izvor:Foto: Profimedia

TRIK ISKUSNIH PEKARA Kako da testo bude meko i sveže danima?

Izvor: Nportal

11.09.2025.

11:49

ISPROBAJTE ovaj jednostavan trik!

Profesionalni pekari otkrivaju da testo može ostati mekano i sveže danima ako se u njega dodaju dva jednostavna, ali efikasna sastojka – kukuruzni skrob (gustin) i običan griz.

BloombergAdria.com

 

Na jedan kilogram brašna preporučuje se dodavanje jedne pune kašike skroba i jedne ravne kašičice griza.

Kukuruzni skrob ima sposobnost da učini testo lakšim, prozračnijim i mekšim, pa peciva, hleb ili pogače dobijaju delikatnu, gotovo pufnastu strukturu. S druge strane, griz upija višak vlage iz testa, čime se sprečava da kora brzo omekša, a zatim očvrsne, što produžava svežinu i prijatnu teksturu pečenog proizvoda.

BloombergAdria.com

 

Ova kombinacija posebno je korisna kod peciva koja želite da zadržite mekim i sutradan – poput lepinja, pogača, somuna ili mekanog belog hleba. Pekari savetuju da se, osim ova dva sastojka, obrati pažnja i na pravilno mešenje i odmaranje testa, jer to dodatno doprinosi dugotrajnoj svežini.

(Najžena)