Izvor:Foto: Profimedia

JEDNOSTAVAN TRIK: Kako da prepoznate ZREO avokado?

Izvor: Nportal

19.09.2025.

10:56

MNOGI potrošači još uvek nisu sigurni kako da pravilno biraju avokado prilikom kupovine.

Stručnjaci se slažu da je avokado izuzetno poželjan u ishrani jer predstavlja jedan od najboljih izvora zdravih masti i nudi brojne zdravstvene benefite.

Pored toga, avokado je bogat folatima, kalijumom, vitaminima C, K, B5 i B6, a mnoga istraživanja pokazuju da bi ovaj plod trebao biti deo raznovrsne i izbalansirane ishrane.

Saveti za izbor zrelog avokada

Ako nemate iskustva u odabiru avokada, lako možete kupiti plod koji je ili nedovoljno zreo, ili prezreo. Evo nekoliko saveta kako da izaberete idealan i savršeno zreo avokado:

BloombergAdria.com

 

Boja

Najbolji avokado ima tamnozelenu do skoro crnu koru. Plod koji će sazreti za 3-4 dana obično ima svetliju nijansu zelene.

Tekstura kore

Sazreo avokado ima kvrgavu koru, dok je nezreo mekši.

Čvrstoća

Što je avokado zreliji, to će biti mekši na dodir. Ipak, nikada ne biste trebali osetiti udubljenja ili preterano kašastu teksturu prilikom provere zrelosti. Ako planirate da jedete avokado za 3-4 dana, izaberite onaj s čvršćom korom.

BloombergAdria.com

 

Stabljika

Ako je stabljika još uvek prisutna, povucite je. Ako osetite otpor ili primetite svetlozeleni deo, avokado nije spreman za konzumaciju. Ukoliko se stabljika lako skida i područje oko nje je svetlozeleno, plod je savršen. S druge strane, tamnozeleno ili smeđe područje oko stabljike ukazuje na to da je avokado prezreo.

Uzimajući u obzir ove savete, bićete u mogućnosti da odaberete avokado koji će unaprediti vašu ishranu i doneti mnoge zdravstvene koristi.

(Inforner)