Izvor:Foto: Jutjub printskrin

AKO KUPUS POČNE DA SE KVARI: Dva načina da ga spasete

Izvor: Nportal

21.09.2025.

22:42

VREMENOM može da se dogodi da kupus počne da se kvari, čak i ako ga još ima dosta u buretu, ali postoji način da se to spreči.

Ako primetite da voda u buretu počinje da peni, znak je da proces fermentacije nije stabilan.

Tada se preporučuje da se u bure doda vinobran – između 5 i 19 grama, što može pomoći u stabilizaciji kiselosti i očuvanju kupusa.

Druga, proverena metoda je da se napravi nova kisela sredina: u kantu od 10 litara doda se 400 grama soli (što je 4% rastvor), pa se njome preliva kupus dok ne bude pokriven "za šaku" iznad gornjeg sloja. Kupus se potom ređa u novo bure tako da glavice ne plutaju, već budu pritisnute. U ovom postupku nema potrebe za pretakanjem, jer visoka koncentracija soli to čini nepotrebnim.

BloombergAdria.com

 

Na kraju, bure sa kupusom treba da stoji u podrumu, na tamnom i hladnom mestu, bez prisustva dnevne svetlosti.

Na taj način, kiseli kupus može da ostane svež i upotrebljiv čak i do leta.