Izvor:Foto: Profimedia/Jutjub printskrin Prva

Kako da očuvate svežinu ajvara i sprečite pojavu BUĐI

Izvor: Nportal

26.09.2025.

14:28

PRILIKOM spremanja zimnice često se dešava da se na površini ajvara, džema ili druge tegle pojavi buđ.

Međutim, uz nekoliko jednostavnih trikova, možete sačuvati svoje proizvode svežima i do nekoliko meseci.

Buđ se obično pojavljuje zbog viška vlage, nedovoljno dobre pasterizacije ili ukoliko tegle i poklopci nisu pravilno sterilisani.

Čak i najmanja količina vazduha u tegli može prouzrokovati kvarenje.

BloombergAdria.com

 

Jedno od jednostavnih rešenja je da, kada napunite tegle, preko zimnice prelijete tanak sloj vrućeg ulja ili pospete malo konzervansa. Ulje formira zaštitni sloj koji sprečava kontakt sa vazduhom, dok konzervans zaustavlja razvoj mikroorganizama. Na taj način ajvar i džem mogu ostati bez trunke buđi tokom cele zime.

Sterilizacija je takođe ključna – tegle i poklopce obavezno operite, a zatim ih zagrejte u rerni ili prelijte vrućom vodom pre punjenja. Ako ne želite koristiti konzervans, dovoljno je samo tanko premazati uljem. Moderniji pristup je pasterizacija u rerni ili u velikom loncu sa vodom, jer toplota dodatno uništava bakterije i gljivice.