Izvor:Foto: Profimedia

POSNA EGIPAT TORTA: Savršena za Krstovdan

Izvor: Nportal

26.09.2025.

14:32

EGIPATSKA torta je idealna za vreme posta. Kako se bliži Krstovdan, slava koja je posna i strogi post je na taj, topla preporuka domaćicama je da spreme ovu tortu.

Ova torta se vrlo lako i brzo sprema, a ukus je fenomenalan. 

Potrebno je: 

Za kore:

  • 200 g lešnika
  • 200 g mekog brašna
  • 200 g mlevenog keksa
  • 240 g šećera
  • 20 g praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 6 kašika pekmeza ( 200 g )
  • 400 ml vode

Prvi fil:

  • 1 l biljnog mleka
  • 160 g (4 kesice) pudinga od vanile
  • 5 kašika šećera
  • 100 g bele posne čokolade
  • 250 g margarina
  • 100 – 200 g šećera u prahu

Drugi fil:

  • 200 g posnog šlaga
  • 250 ml mineralne vode
  • 100 – 150g pečenog mlevenog lešnika

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Od ukupne količine mleka odvojite 200 ml, a ostatak stavite u šerpu da provri.Pomešajte prašak za puding, šećer i odvojeno mleko, pa dodajte u provrelo mleko, i mešajte, sve dok se ne zgusne. Skinite sa vatre pa pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte lešnik, brašno, keks i prašak za pecivo pa dodajte ulje, vodu i pekmez. Dobro sjedinite pa podelite smesu na 4 dela. Pecite kore oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno sjedinite omekšali margarin sa prah šećerom. Zatim umutite ohlađeni puding pa ga lagano dodajte u margarin. Dobro umutite da dobijete ujednačen krem. Posni šlag umutite sa mineralnom vodom, pa dodajte mleveni pečeni lešnik i dobro izmešajte. Slažite tortu sledećim redosledom: kora, prvi fil, drugi fil, i tako do kraja. Na kraju tortu ukrasite po želji.

BloombergAdria.com

(Trpeza)