Izvor:Foto: Profimedia
POSNA ŠTRUDLA ZA KRSTOVDAN: Kore pune sočnih jabuka
27.09.2025.
17:54
DANAS je veliki hrišćanski praznik, Krstovdan. Na ovaj praznik se strogo posti.
Mnogi vernici slave Krstovdan. Na današnjoj slavskoj trpezi mnoge žene će spremiti posne kolače, među njima će se naći slatke i slane pite, a u nastavku teksta možete pročitati recept za domaću štrudlu od jabuka.
Potrebni sastojci:
- 1 pakovanje kvasca
- 2 kašičice šećera
- 300 ml tople vode
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 kašičica sirćeta
- 6-8 jabuka
- 50 g šećera
- cimet po ukusu
- 2 kašičice mlevenih oraha
- prstohvat limunove korice
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Razmutite kvasac sa šećerom u toploj vodi pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Brašno pomešajte sa soli, uljem i sirćetom pa dodajte nadošli kvasac. Zamesite glatko testo pa ga ostavite sat vremena da naraste. Zatim oljuštite jabuke pa ih narendajte. Dodajte im šećer, orahe, limunovu koricu i cimet pa kuvajte sve dok ne omekšaju. Podelite testo na 2 dela pa razvijte dve tanke korice. Nafilujte svaku, pa urolajte u štrudle. Prebacite na pleh obložen pek papirom. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
BloombergAdria.com
(Trpeza)