Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/Domaći Recepti/Shutterstock
OMILJENI KOLAČ BIVŠE JUGE: Kraljica slavlja
29.09.2025.
11:05
KOLAČI koje su pravile naše bake i majke obožavala je cela Jugoslavija.
Čupava kata pripada grupi sitnih kolača koji su bili redovni na posluženjima širom bivše Jugoslavije.
Potrebno je:
- 3 jaja (3 žumanceta + 3 belanceta)
- 3 kašike mleka
- 3 kašike šećera
- 200 g šećera u prahu
- 300 g brašna
- prašak za pecivo
- 150 g margarina
- 150 g oraha
- 4 kašike džema ili marmelade
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, margarin i mleko i dobro umutite. Napravite 3 lopte pa jednu stavite u zamrzivač. Zatim je razvucite i premažite džemom. Umutite 3 belanca sa orasima i šećerom u prahu.Razvucite i drugu loptu pa je premažite filom. Treću loptu nerendajte po kolaču. Pecite kolač oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
BloombergAdria.com BloombergAdria.com
(Trpeza)