Izvor:Foto: Profimedia
GURMANSKI PASULJ SA REBRIMA: Budi sva čula!
15.10.2025.
13:55
PASULJ sa rebrima okrepiće dušu, a ne samo telo!
Kada kuvate pasulj vrlo je važno, ostaviti ga da nabubri tokom noći, pa tek dan treba početi pripremu kuvanja. Pasulj kuvan sa rebrima je pravi gurmanski specijalitet.
Potrebno je
- 450 g šarenog pasulja
- dimljena svinjska rebra rebra
- 2 litra vode
- 3 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 crvene sveze paprike
- 1 šargarepa isečena na kolutove
- Malo celera
- Sveža kopriva
- sveža nana
- sveža majčina dušica
- biber
- so
- aleva paprika
- brašno
Priprema:
Pasulj bi trebalo da odstoji tokom noći. Narednog dana procediti i isprati pasulj. Zrna ce biti nabubrela i cela. Sipati hladnu vodu i staviti da se kuva na srednjoj vatri 15 minuta. U drugoj posudi prodinstati luk, sitno iseckan celer i šargarepu, pa naliti pasulj, koji ste prethodno procedili. Dodajte novu vodu i svinjska rebra i kuvajte na tihoj vatri dva do trei sata. u međuvremenu dodajte papriku,so i začine, a pred kraj sitno isečenu majčinu dušicu, koprivu i nanu. Sa nanom ne preterujte, jer može pokvariti ukus, dovoljna su dva do tri lista.
U manju serpu sipati ulje i dodati brašno. Pržiti na srednjoj vatri dok brašno ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati alevu papriku i još malo bibera, a na samom kraju i dva sitno iseckana čena belog luka. Spojiti i kuvati još deset minuta na blagoj vatri.
BloombergAdria.com
(Trpeza)