
Izvor:Foto: Profimedia
PUNE VITAMINA: Ovo je razlika između zelenih i crnih maslina
24.01.2022.
10:59
SVI znamo da je maslinovo ulje mnogo zdravo. Međutim, ni plod masline ne zaostaje po svojim prednostima za zdravlje. Osim toga, nijedno meze, predjelo, ni pizzu ne možemo zamisliti bez maslina, bilo crnih ili zelenih.
Ako ste se ikad zapitali koja je razlika izme|u zelenih i crnih maslina, odgovor je vrlo jednostavan - u vremenu zrenja ploda.

BloombergAdria.com
Mnogi ne znaju, ali crne masline su zapravo dozrele zelene masline. Beru se u novembru i decembru, za razliku od zelenih, koje se beru barem mesec-dva ranije. Što duže maslina zri, njena boja se menja - od zelene do rubin-crvene, a tada dolaze na red i tamni tonovi ljubičaste i to su u stvari crne masline.

BloombergAdria.com
Zelene masline imaju sočnije meso, a po ukusu su svežije i nekako slađe. One crvenkaste su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bi se zapravo mogle nazvati prezrelim. Što su masline tamnije, to je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči.

BloombergAdria.com
Masline, i crne i zelene, sadrže brojne antioksidanse, a neka istraživanja potvrdila su da imaju i svojstva koja sprečavaju razvoj određenih vrsta tumora. Imaju mnogo vitamina, naročito vitamina E, a i materija koje čuvaju krvne sudove. Ali dobro pripazite kada ih konzumirate slane, u tom slučaju nije preporučljivo da pojedete više od dve-tri dnevno.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".