Izvor:Foto: Profimedia
VAZDUŠASTA I MEKA: Pogaču ćete pojesti očas posla
24.10.2025.
12:11
POTREBNO je pratiti ove korake kako bi vaša pogača bila meka kao duša.
Pogača je idealna za svaki dan, za one koji obožavaju testa. Preporučuje se da se jede topla.
Potrebni sastojci
- 300 ml mleka
- 50 ml ulja
- 3 jaja
- 500-600 g brašna
- 1 kašika šećera
- krupna so
- malo soli
- 20 g kvasca
- 150 g sira
- 1 kašika ajvara
- 100 g maslaca
- semenke za posipanje
- 1 žumance
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac rastvorite u mlakom mleku pa dodajte jaja i žicom promešajte. Onda dodajte ulje, so i brašno pa zamesite srednje glatko testo. Pokrijte ga i ostavite pola sata na toplom da naraste. Nadošlo testo razvaljajte na 7 loptica pa svaku razvucite u pravougaonik. Zatim izdrobite sir i dodajte ajvar, pa sve izjednačite. Premažite omekšalim maslacem, sem poslednje. NJu premažite sirom. Testo isecite na trake oko 2 cm, pa traku uvijte držeći za jedan kraj. Zatim savijte u krug i staviti u sredinu pleha obloženog pek papirom. Istim postupkom ređajte uvijene tračice u krug u tepsiju. Ostavite pogaču da naraste pa je premažite žumancetom i pospite semenkama i krupnom solju. Pecite pogaču oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prekrijte folijom na polovini pečenja.
BloombergAdria.com
(Trpeza)