Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Mark Wiens
OTVOREN PRE 300 GODINA: Ovo je NAJSTARIJI restoran na svetu!
30.10.2025.
21:28
RESTORAN Botin je 1725. godine osnovao francuski kuvar Žan Botin, i od tada je ovaj legendarni restoran sačuvao suštinu tradicionalne španske kuhinje.
Madridski restoran Botin, uvršten u Ginisovu knjigu rekorda, prvobitno je počeo kao gostionica u kojoj su putnici mogli sami da kuvaju meso kupljeno na obližnjim pijacama. Vremenom se razvio u pravi restoran, ali je njegov duh ostao netaknut.
Od 1930. godine, porodica Gonzalez poseduje i održava autentičnost mesta, uključujući i originalnu peć na drva koja je u kontinuiranoj upotrebi od osnivanja restorana. Ta peć, koja je duša restorana, bila je svedok bezbrojnih priča.
Botinova kuhinja ostaje verna klasičnim kastiljanskim receptima. NJihovo prepoznatljivo jelo je pečeno prase (kočiniljo asado), zaštitni znak španske gastronomije.
Jagnjetina, poreklom iz regiona Segovija, polako se peče u peći na drva, dok im koža ne postane hrskava, a meso unutra ostane meko i sočno. Ovu poslasticu je pohvalio i čuveni pisac Ernest Hemingvej, a pomenuo ju je i u svom romanu „I sunce se ponovo rađa“ iz 1926. godine.
Još jedno poznato jelo je pečeno jagnje (lečazo), takođe pripremljeno u istoj, vekovima staroj peći. Rezultat je bogato, ukusno meso koje se praktično topi u ustima.