Izvor:Foto: Profimedia

MEKE I UKUSNE: Recept za domaće knedle

Izvor: Nportal

03.11.2025.

10:25

KNEDLE sa šljivama su obavezana poslastica u brojnim domaćinstvima.

Osim sa šljivama, knedle se mogu praviti i sa sirom, lešnicima euro kremom, ali i u slanoj varijanti. 

Potrebni sastojci: 

Testo:

  • 400-500 g krompira
  • 300-350 g brašna
  • 50 g putera
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 5 kašika griza
  • šljive

Za posipanje: 

  • 250 g prezli
  • 80 g braon šećera

Priprema:

Skuvajte krompir, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Viljuškom ga izgnječite da napravite pire. Tome dodajte puter i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi postepeno dodajte griz i brašno. Umesite rukama testo koje treba da bude mekano. Prebacite ga na pobrašnjenu površinu i napravite rukama loptice. Zatim loptice malo spljoštite rukama, pa ubacite očišćenu šljivu. Sipajte ulje u vodi i ostavite da provri, zatim smanjite temperaturu i ubacite knedle. Dovoljno su kuvane kada isplivaju na površinu. Za to vreme u tiganj sipajte prezle i šećer i zajedno pržite dok ne dobiju rumenu boju. Uvaljajte dobro knedle u prezle sa šećerom. Sačekajte da se ohlade. Prijatno.

BloombergAdria.com

 

(Trpeza)