Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Bakina kuhinja

CELA KUĆA MIRIŠE NA LIMUN: Probajte bosanski šeker pare!

Izvor: Nportal

16.11.2025.

12:10

BOSANSKI recept za kolač šeker pare će vas oduševiti!

Ovaj kolač je san snnova, budi sećanje na porodična okupljanja. Sočan i pun šerbeta sa aromom limuna koji osvaja na prvi zalogaj. 

Potrebni sastojci: 

Za preliv (šerbet):

Pomešajte sve suve sastojke, dodajte celo jaje, belance i omekšali puter. Zamesite fino, mekano testo.

U dlanovima formirajte male kolačiće, blago ih spljoštite i poređajte u pleh.

BloombergAdria.com

 

Premažite ih žumancetom koje ste ostavili sa strane.

Pecite na 200°C oko 25 minuta, dok lepo ne porumene.

U šerpu sipajte vodu, šećer, limun i vanilin šećer. Kuvajte dok ne provri i još kratko pustite da se ukrčka.

Vruće kolačiće prelijte vrućim sirupom. Ostavite najmanje 30 minuta da dobro upiju i omekšaju.

(Trpeza)