Izvor:Foto: Shutterstock
SVAKI UKRAS NOSI ZNAČENJE Kako treba da izgleda slavski kolač
20.11.2025.
16:40
PRIPREMA slavskog kolača jedan je od najvažnijih običaja vezanih za svaku slavu, a ovaj svečani hleb se tradicionalno mesi u okruglom obliku, najčešće u kalupu ili dubokoj šerpi.
Ovaj kolač ima duboku duhovnu simboliku — smatra se simbolom tela Isusa Hrista i žrtve prinesene Bogu. Urezani krst na sredini podseća na Hristovo stradanje, dok vino koje domaćin preliva preko kolača označava opranje grehova i Božji blagoslov.
Na većini slavskih kolača nalaze se slova IS HS NI KA, što na grčkom znači „Isus Hristos pobeđuje“. Ova oznaka se tradicionalno utiskuje drvenim pečatom koji se u mnogim porodicama prenosi sa generacije na generaciju.
Pored osnovnih simbola, domaćice često ukrašavaju kolač raznim oblicima koji nose posebna značenja:
- Krst predstavlja veru,
- klasje, grožđe i razni plodovi označavaju blagostanje i želju za plodnom godinom,
- bure vina simbolizuje izobilje,
- knjiga predstavlja želju za uspehom u školi,
- ptice znače zdravlje i radost,
- cveće simbolizuje lepotu, čistotu i napredak dece.
Ovi ukrasi se raspoređuju u četiri polja oko krsta, dok se u samu sredinu kolača stavlja osvećeni bosiljak. Kolač se pred pečenje premaže mešavinom vode i ulja, dok se ukrasi ostavljaju beli da bi se lepše istakli.
BloombergAdria.com
Testo za ukrase se prave lako.
Sve što vam je potrebno je: 100 g brašna; 100 g gustina; 100 ml vode; malo soli.
Običaji vezani za ukrašavanje razlikuju se od porodice do porodice, ali recept za testo je uglavnom sličan. Pošto je Aranđelovdan ove godine posna slava, donosimo vam recept za posni slavski kolač.
Recept za posni slavski kolač
Sastojci:
1 kg mekog brašna tip „400“
500 ml kisele (mineralne) vode
40 g svežeg kvasca
4 kašičice šećera
3 kašičice soli
9 kašika ulja
Priprema:
Proverite da je kisela voda mlaka, pa u nju dodajte šećer i kvasac da nadođe.
U činiji sjedinite brašno, so i ulje, pa dodajte nadošli kvasac i zamesite glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
Pokrijte testo i ostavite ga da udvostruči zapreminu.
Podelite testo na dve jednake lopte. Od jedne napravite pletenicu i položite je uz ivicu podmazanog okruglog pleha, a drugu stavite u sredinu.
Pre pečenja premažite kolač prokuvanim štirkom (2 dl vode + 2 kašike brašna). Štirak će mu dati lep sjaj, boju i pomoći da se ukrasi bolje zalepe.