Izvor:Foto: Profimedia
KREM SUPA OD KARFIOLA: Odlična za hladnije dane
22.11.2025.
15:28
KREM supa od karfiola okrepiće duh i telo.
Ova preukusna supa od karfiola se veoma brzo sprema, a ukus je zadivljujuć.
Izblendani cvetovi karfiola i pileći bujon sa malo soli služe kao osnova za ovaj kremasti recept za supu, dok se pečeni listovi karfiola koriste kao dekoracija.
Sastojci:
- 2 ½ šolje pilećeg bujona sa malo soli
- 1 glavica karfiola, isečena na cvetove
- so i mleveni biber
- 8 malih listova karfiola (ili 2 velika, krupno iseckana)
- ¼ kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 230°C. U srednjoj šerpi pomešajte pileći bujon i karfiol; začinite solju i biberom. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite temperaturu da lagano vri. Poklopite i kuvajte dok karfiol ne omekša, oko 20 minuta. U nekoliko tura ispasirajte karfiol dok ne postane gladak (po potrebi razredite bujonom).
BloombergAdria.com
U međuvremenu, na mali pleh stavite listove karfiola pomešane sa uljem; začinite solju i biberom. Pecite dok ne porumene i ne omekšaju, oko 10 minuta. Poslužite kao dekoraciju na supi.
Saveti za kupovinu karfiola:
Izaberite karfiol koji nema ni najmanji trag sumpornog, „prekuvanog kupusa“ mirisa. Glavice treba da budu teške i zbijene. Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana.
(Trpeza)