Izvor:Foto: Profimedia
ZELJANICA KOJA GOVORI HILJADU JEZIKA: Izvrsna za posne dane
24.11.2025.
13:52
ZELJANICA pripada grupi najlepših posnih pita!
Često se pite sa porćem smatraju voma neukusnim, ali to je čista zabluda.
Potrebni sastojci:
- 500 g tankih kora
- 300 g svežeg spanaća
- 1/2 većeg praziluka
- 200 g sira
- 2 čena belog luka
- 3 jaja
- 50 ml ulja
- 100 ml kisele vode
- 1 kašičica praška za pecivo
- malo soli i bibera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U ključaloj vodi blanširajte spanać pa ga procedite i sitno iseckajte. Onda iseckajte sitno crni i beli luk. U jednoj posudi izdrobite 200 g sira pa ga propržite na ulju dok ne postane kremast. Zatim ga sjedinite sa spanaćem, prazilukom i seckanim belim lukom. Onda dodajte dva jaja, so i biber. Dobro promešajte. Zasebno umutite jedno jaje, ulje, kiselu vodu i kašičicu praška za pecivo. Promešajte dobro. Premažite jednu koru sa pripremljenim namazom. Preko stavite drugu koru pa je premažite. Nanesite deo nadeva na drugu koru pa urolajte u rolnu. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite sav materijal. Zatim poređajte rolnice u pleh obložen pek papirom. Potom ih premažite ostatkom premaza. Pecite 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju pitu pokrijte krpom da malo omekša.
BloombergAdria.com
(Trpeza)