Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/Mikina Kuhinja
POSNA GIBANICA: Poješće se sve sa tacne
13.12.2025.
12:22
U toku su posni dani, a domaćicama se može dogoditi da nestane ideja za recepte. Međutim, savremeno doba donosi brojne zamene za mrsne namirnice. Gibanica sa posnim sirom će oduševiti ukućane.
Posna gibanica je idealna za doručak ili užinu. Može se služiti uz ajvar ili jogurt.
Potrebni sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 500 g posnog sira
- 2 posne kisele pavlake (male)
- 1 šolja kisele vode
- 3 kašike mlevenog laka
- 7,5 čaša vode
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U posudi pomešajte posnu kiselu pavlaku, kiselu vodu, prašak za pecivo, so i izmrvljeni posni sir. Zasebno pomešajte mleveni lan i vodu i dobro sjedinite. Potom mešavinu dodajte u smesu sa pavlakom i dobro sjedinite. Umačite svaku koru u smesu pa zgužvajte i ređajte u pleh obložen pek papirom. Preko sipajte ostatak fila. Pecite posnu gibanicu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
BloombergAdria.com
(Trpeza)