Izvor:Foto: V. Danilov

ŽIKU SVI ZNAJU: Ovo je ĆERKA Bore Todorovića

Izvor: Nportal

30.01.2022.

07:47

VELIKAN srpskog glumišta, Bora Todorović, koji nije sa nama od 2014. godine iza sebe je ostavio troje dece.

NJegov sin, glumac Srđan Žika Todorović, poznat je celom regionu po sjajnim ulogama, ali i kao rok muzičar koji je svojevremeno, između ostalog, svirao u bendivima Disciplina kičme i Ekatarina Velika.

Bora je sina dobio iz prvog braka, sa balerinom Snežanom Matić, a sa drugom suprugom, Karolin Kilkom, dobio je ćerke Danu i Taru. Starija Borina ćerka je pisac i dramaturg. Naslednica Dana veoma liči na oca. Rođena je 1977. godine u Beogradu. Školovala se u Budimpešti, Detroitu, Indijanapolisu i NJujorku, a studije drame završila je u Londonu. Bavila se i glumom. Tumačila je sporedne uloge u filmovima: "Potera za sreć(k)om", "Flert", "Rat uživo", "Život je čudo", kao i u istoimenoj TV seriji. Šest godina je radila kao prevodilac u Ujedinjenim nacijama.

BloombergAdria.com

NJen roman prvenac "Tragična sudbina Morica Tota" (2008) preveden je na nemački i engleski jezik.  Autorka je romana "Park Logovskoj" koji je 2016. godine bio u izboru za Ninovu nagradu. Dana ga je posvetila svom ocu Bori, koji se mnogo radovao njegovom objavljivanju. I ona i njen brat su dar za umetnost nasledili od roditelja.

BloombergAdria.com

- Sigurno je da je moja nekadašnja, mladalačka želja da budem glumica, pa tako i činjenica da sam u Londonu završila "studije drame" (smer koji je po mnogo čemu sličan našoj dramaturgiji), uticala na to da moji romani sadrže određene dramske karakteristike. Gluma svakako može biti od velike pomoći u građenju književnog dela, pogotovu kada su dijalozi u pitanju, jer se kroz taj mehanizam izgovaranja rečenica, odnosno replika, lako može izdvojiti autentično od lažnog, a čitaoca je, baš kao i publiku u pozorištu, jako teško prevariti - rekla je ranije za "Novosti" Dana Todorović.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".