Izvor:Foto: N.Skenderija

SVE VIŠE DECE ZARAŽENO: Najnezaštićeniji od korona virusa

Izvor: Nportal

02.02.2022.

07:42

DEČJA klinika KBC "Dr Dragiša Mišvić" nalazi se u identičnoij situaciji kao i u piku prošlog korona talasa, uprkos tome što se očekivalo da bolnički kapaciteti neće biti toliko puni zbog toga što omikron ne stvara teže kliničke slike, kao delta soj. Načelnik Dečje klinike doktorka Olivera Ostojić izjavila je za Novosti da je na bolničkom lečenju 38 dece i 35 pratilaca, ali, srećom, niko od mališana nije životno ugožen.

Popunjenost bolnice do krajnjih limita ne treba da čudi, s obzirom na to da svakodnevno stižu izveštaji iz pedijatrijskih ambulanti koji ukazuju na sve veću zaraženost kovidom među decom.

- Upravo su najavljena još četiri prijema, tako da se i sa otpustima, broj hospitalizovanih zadržava na 35 do 40 - ističe dr Ostojić za Novosti. - Imamo na bolničkom lečenju decu svih uzrasta, najviše sasvim malih beba starosti do tri meseca, pa i onih koje još nisu napunile mesec dana. U kliničkim slikama kod njih je dominantna povišena temperatura i odbijanje obroka, ali dobro reaguju na terapiju. Imamo i pacijente na kiseoničkoj terapiji, to su uglavnom deca sa ozbiljnim bolestima kod kojih je kovid samo doprineo težem zdravstvenom stanju.

U ambulanti ove dečje klinike nije preterana gužva, ali ovde se ne radi trijaža kao u većini drugih, već pacijenti na konsultacije stižu sa uputima iz domova zdravlja, te ukoliko je neophodno, ostaju i na bolničkom lečenju.

- Ovo već toliko dugo traje da nam je postalo kao "redovno stanje" i nekako izdržavamo, mada se u ovako malom kolektivu mnogo oseti i kada samo jedan lekar ne dođe na posao - navodi doktorka, dodajući da su im se sada vratila tri lekara koja su bila zaražena korona virusom, dok je dvoje i dalje na bolovanju, pa im zbog toga jedan lekar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj svakodnevno dolazi u ispomoć. -  U ovim vanrednim okolnostima pokazuje se da je pedijatrija na sekundarnom i tercijarnom nivou dobro organizovana.

- Imamo više zaražene dece, ali i komplikacija, i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem - izjavio je nedavno epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović, napominjući da su bili u potupnosti u pravu sa zastupanim stavom - da se odloži povratak u školske klupe.

Razlog zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom među decom predstavlja i mali broj vakcinisanih u populaciji od 12 godina. Naime, od 400.000 tinejdžera vakcinisano je samo oko 15.000. Epidemiolozi zbog toga napominju da će deca, u najjačem korona udaru, biti najnezaštićenija.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".