Izvor:Foto: Arhiva Borbe

Minimaks je stvarao zvezde - a mnogi su ga zaboravili

Izvor: Nportal

05.11.2021.

12:18

OVE GODINE navršilo se 16 godina od smrti popularnog srpskog novinara Milovana Ilića Minimaksa, koji je rođen na današnji dan, 1938. godine, a preminuo 9. februara 2005. NJegova svestrana ličnost (novinar, aforističar, radio i TV voditelj) ostala je u pamćenju mnogim generacijama koja mera za duhovit i dovitljivost medijske figure. Nažalost, iako je lično bio zaslužan za probijanje mnogih ličnosti na javnu scenu, mnogi su ga zaboravili...

Milovan Ilić Minimaks preminuo je 9. februara 2005. godine nakon borbe sa opakom bolešću. NJegova smrt i sahrana strahovito su potresli estradnu i medijsku scenu Srbije i okupila brojne poznate ličnosti koje su mu odale poštovanje poslednji put. Međutim, kako je vreme prolazilo tako su mnogi počeli da zaboravljaju njegov lik, delo i značaj za uspon njihovih karijera.

Legendarni voditelj koji je ovu profesiju u Srbiji načinio zanimljivijom, duhovitijom, a nikada nije izašao iz okvira dobrog ukusa i pristojnosti definitivno je pokojni Milovan Ilić Minimaks. Kroz njegovu emsiju "Minimaksovizija" prošlo je mnogo umetnika, a nakon tog gostovanja svi su postajali poznati.

Zajedničko za Cecu, Daru, Sneki i druge popularne pevačice uvek je bio voditelj koji ih je učinio poznatim, a potom i slavnim. 

BloombergAdria.com

 

Trenutno najpopularnije pevačice na srpskoj javnoj sceni, najpre su gostovanje imale upravo kod Minimaksa, koji se smatra začetnikom humorističkog novinarstva u Srbiji.

Milovan Ilić Minimaks rođen je 5. novambra 1938. godine, i iako je studirao prava, taj poziv nije mu bio suđen. Minimaks je kao radio-voditelj započeo karijeru na "Radio Beogradu". Nakon toga emisije pod nazivom "Sutra je petak" i "Tačno u podne", koje su poznatije kao "Tup-tup", a ukinute su posle 22 godine. Tada Minimaks prelazi na Radio-Televiziju Srbije gde počinje da vodi emisiju "Od glave do pete". 1990. godine nakon ukidanja ove emsije započinje projekat po kom će ostati upamćen, čuvenu "Minimaksoviziju" koja je svoj zenit imala tek na Televiziji Pink.

Družio sa mnogim estradnim kolegama, a kada se razboleo, Kemal Monteno i Arsen Dedić su se pobrinuli da mu obezbede mesto u bolnici u Padovi. Ipak, privatno nikada nije bio dobar sa poznatima.

- Ne sećam se da je neki pevač ili bilo ko sa estrade ikada ušao u moju kuću, jer posao je jedno,a privatnost drugo - isticao je Minimaks.

BloombergAdria.com

 

Upravo je Minimaks Breni dao nadimak Lepa Brena. Kao mlada pevačica ona je vrlo brzo započela samostalnu karijeru i dobila je stalan posao u hotelu Park, u Novom Sadu. Usledio je i njen prvi album u izdanju PGP RTS-a na kojem je sarađivala sa čuvenim kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom.

Posebno se izdvojila pesma „Čačak“ sa kojom je bend učestvovao u emisiji „Hit parada“, ali zbog oskudne odeće snimak nije prikazan. Nakon toga ga je Milovan Ilić Minimaks pustio u svojoj emisiji i Brenin nadimak je dopunio pridevom "lepa". Pevačica je nastavila da niže uspehe i dostigla veliku slavu kao i brojne fanove širom sveta.

O tome da su Minimaksa mnogi zaboravili, 2005. godine, nakon njegove smrti govorio je njegov sin, reper Vladimir Ilić Ila.

- Svi koji su se svojevremeno kleli u prijateljstvo sa njim, nestali su bestraga. Niko od njegovih "prijatelja" se ne javlja, ni Brena, ni Saša Popović... Ma, niko! Čak su ga i kumovi i rođaci zaboravili. Jedino nas posećuje ćaletov ortak, Velja Žujović, koji mu je bio desna ruka u poslu - požalio se Ila. (Arhiv Borbe, Kurir, 21.10.2005)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".