Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Robert Karter

KAZNA ZA ALŽIRSKI DŽUDO: Borac nije hteo da se suoči sa izraelskim protivnikom (VIDEO)

Izvor: Nportal

14.09.2021.

14:37

ALŽIRSKI džudista Feti Nurin i njegov trener Amar Benihlef suspendovani su danas na po 10 godina, pošto su se povukli sa Olimpijskih igara u Tokiju jer nisu želeli borbu protiv izraelskog protivnika.

Nurin, koji je trebalo da se bori u kategoriji do 73 kilograma, tada je rekao da je zbog političke podrške Palestini odbio da se takmiči protiv Izraelca.

Međunarodna džudo federacija saopštila je da su Nurin i Benihlef "zlonamerno" iskoristili Olimpijske igre "kao platformu za protest i promociju političke i religijske propagande", preneo je Bi-Bi-Si.

U saopštenju se navodi da je to "jasno i ozbiljno" kršenje statuta Međunarodne rvačke federacije, etičkog koda i olimpijske povelje.

Na olimpijskom turniru u Tokiju, Nurin je trebalo u prvom kolu da se bori protiv Mohameda Abdalrasula iz Sudana, a u slučaju pobede, protivnik bi mu bio Izraelac Tohar Butbul. https://www.youtube.com/watch?v=diA6b4fVAz4

On je tada privremeno suspendovan, a Olimpijski komitet Alžira mu je oduzeo akreditaciju i poslao ga kući iz Tokija.

Suspenzija će trajati do 23. jula 2031. godine, a džudista i trener imaju pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani. https://www.youtube.com/watch?v=FbVrndBBEwY

To nije prvi put da je Nurin odustao od takmičenja zbog protivnika iz Izraela, pošto se iz istog razloga povukao sa Svetskog prvenstva 2019. godine.

Svkako se više puta desilo da su kandidati odustali od meča ili drugih sportskih gestova na olimpijskim igrama. u Riju 2016. je egipatski džudista Islam el Šehabi odbio da se rukuje sa izraelskim takmičarom Orom Sasom.  https://www.youtube.com/watch?v=sloOv8y8aCo