Izvor:Foto: M. Labudović

DETALJI HAPŠENJA TERORISTE U BEOGRADU Policija mu pronašla ovo

Izvor: Nportal

18.02.2022.

15:16

IGOR D. uhapšen je danas u Beogradu zbog krivičnog dela Javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Igor D. koji je uhapšen zbog pozivanja na teroristički napad, kako saznaju mediji, bio je administrator jedne grupe na internetu koja je propagirala i pozivala na džihad, te su mu operativci MUP tako ušli u trag i uhapsili ga!

Podsetimo, Igor D. hapšen je i 2017. godine, kada je planirao da po uzoru na teroristički napad u Barseloni, otme kamion i uleti njime u Knez Mihailovu ulicu u centru Beograda. Kod njega su tada, kako je već pisano, pronađeni detaljni planovi napada. Igor D., koji je primio islam, bio je u stalnoj vezi sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope.

- Igor D. sada je ponovo uhapšen jer je bio administrator jedne grupe u kojoj je pozivao na džihad. Kod njega je pronađena i velika količina novca. Proverava se za šta je konkretno bila namenjena tako velika suma i da li je trebalo da njom budu finansirani napadi - priča izvor Kurira i nastavlja:

- On je već osuđivan zbog širenja rasne i verske mržnje. Inače, od 2016. godine Igor D. je bezbednosno interesantna osoba i u tim krugovima se smatra za ozbiljnu i opasnu osobu - napominje naš sagovornik.

I. D., koji je pre nekoliko godina primio islam i bio na stalnoj vezi sa vođama ISIS-a, uhapšen je pre pet godina u trenutku dok se pripremao da otme kamion, njime uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi!

On je 2017. godine u stanu, laptopu i mobilnom telefonu imao detaljne nacrte i planove napada koji je trebalo da izgleda kao onaj u Barseloni, pre pet godina, kada je Marokanac Junes Abujakub kombijem uleteo u masu ljudi ispred šoping centra na La Rambli. Tada je ubijeno 13, a teško povređeno više od sto ljudi!

Podsećanja radi, I. D. je srpskim vlastima postao "bezbednosno interesantan" tokom avgusta 2016. godine.

Prema dosadašnjim informacijama, I. D. je delovao samostalno, ali policija i BIA intenzivno proveravaju sve tragove koji bi potencijalno mogli dovesti i do drugih radikalnih islamista koji su spremni da po naredbi ISIS-a ubijaju po Srbiji.

(Kurir/Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".