Izvor:Foto: O. Radošević/Jutjub printskrin

PREVIŠE PIVA: Srpski pisac pokušao da ugasi "Večni plamen"

Izvor: Nportal

28.02.2022.

16:53

POKOJNI književnik Jakov Jaša Grobarov, osim po književnim delima, ostao je upamćen i kao verovatno poslednji autentični boem i urbana legenda srpske prestonice.

NJegovi doživljaji i danas se prepričavaju, a jedna od najluđih priča govori o Jašinom pokušaju da ugasi čuveni "Večiti plamen" kod Trijumfalne kapije u Parizu.

U to vreme, krajem sedamdesetih, on je slikao na čuvenom Monmartru, a njegov postupak bez preterivanja bi se mogao nazvati svetskim skandalom.

Jaša je, kasnije, prepričavajući ovaj događaj obično napominjao i da je prethodno popio hektolitre piva, a sve pivopije dobro znaju da se posle toga rađa jaka želja za "olakšavanjem".

BloombergAdria.com

Prema Jašinoj priči, kada je ugledao Večiti plamen pomisli je kako su ga Nemci poslednji put ugasili tamo neke 1941. godine, pa je rešio da proba i on. No, taman kad je počeo da zaliva, pojavili su se i pripadnici francuske policije.

Kako se pričalo, u spas je, posle ove nezgodne situacije, Jaši pritekao ambasador u Ujedinjenim nacijama, Leon Davičo. Da nije bilo njega, "odležao" bi i mnogo više od uobičajenih mesec dana, za takav prekršaj. Francuzi su ga pustili, deportovali i zabranili mu povratak u Francusku.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".