Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Schengen Story Media

RUSI PRAVE REVOLUCIJU U FILMSKOJ INDUSTRIJI: Počinje snimanje igranog filma u svemiru

Izvor: Nportal

17.09.2021.

14:12

RUSKA kinematografija želi da pomeri standarde filmske industrije. Iako možda ne može da parira Holivudu po budžetima svojih filmova, ruski producenti odlučili su da podignu svoje filmove bukvalno do zvezda. Pokrenuli su opsežne aktivnosti za snimanje filma u svemiru.

Ruska posada koju čine dvojica kosmonauta i dva filmska profesionalaca početkom sledećeg meseca trebalo bi da poleti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) radi snimanja prvog filma u svemiru, nadjavili su ruski filmovi.

Četvorka bi u svemir trebala biti lansirana 5. listopada letjelicom Sojuz MS-19 koji će stići do ISS-a, prenosi Reuters.

Lansiranje će uslijediti samo tri tjedna nakon slanja raketnog broda SpaceKs sa prvim potpuno civilnim američkim posadom u trodnevnu privatnu misiju prema Zemljinoj orbiti.

I profesionalni kosmonauti u filmu

- U ovome se filmu radnja vrti oko jedne obične osobe, koja nije imala nikakve veze sa istraživanjem svemira niti je o tome ikad razmišljala, no ponuđeno joj je da otputuje na ISS. S obzirom na to da je hirurginja morat će operirati kozmonautu, previše bolesnog da se vrati na Zemlju i spasit će mu život - otkrio je novinare redaktor i glumac Klim Šipenko (37) uoči odlaska posade na kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu. https://www.youtube.com/watch?v=dGPXWOKiCU0

U filmu će biti prikazani i profesionalni kosmonauti koji će biti sastavni dio posade.

- Neću glumiti u filmu, no morat ću se potruditi da shvatim na koji se način film snima na jedno tako neobično mesto - u svemiru - rekao je zapovednik Anton Škaplerov.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da želi da se svemir približi širem sloju ljudi.

Glavna glumica: "Za strah je malo prekasno"

Radni naziv drame je "Izazov", glavna glumica u filmu Julije Peresild (36) novinarima je otkrivena kako se morala naučiti kako će biti i šminkerica i kostimografkinja.

- To neće biti jednako kao što bi bilo na Zemlji, ali nećemo sve od sebe. Spremni smo. Za strah je malo prekasno jer smo već daleko odmaknuli. Pred nama je Bajkonur i još puno toga što treba napraviti i, iskreno, jednostavno nemam vremena strahovati - kazala je na konferenciji za novine.

No kaže da će u budućnosti više razmišljati o prostoru - Dobro je, sada ću letjeti u svemir u uslovima kakvi jesu, no kad se odlučimo na snimanje nastavka filma - o putovanju na Mars, obećali smo mi više prostora.

(Al DŽazira)