SAVET PSIHOLOGA: Kako da jedete manje i zdravije
07.03.2022.
11:18
POSTOJE različite teorije kako, kad i šta treba jesti da bi se živelo duže. Ali, psiholog DŽejn Ogren kaže da mnogi ljudi idu pogrešnim putem da bi to ostvarili, a da je sve ustvari vrlo jednostavno.
Ona proučava navike u jelu i gojaznost već 25 godina i izdvojila je sedam saveta kako zavarati um i jesti zdravije bez puno truda. Bitno je biti opušten kad je hrana u pitanju, a brojanja kalorija nema.
1. Glad nije razlog za grickanje
Hrana igra previše važnu ulogu u našim životima. Zato, treba se navikavati na tri obroka dnevno - doručak, ručak i večeru, a grickanje između obroka zaboraviti. Ako se glad i pojavi, sa većim zadovoljstvom ćete dočekati glavni obrok, a i želudac će se navići na taj ritam.
2. Pravilo žudnje od tri minuta
Zapamtite da osećaj gladi često dolazi iz glave bez obzira na to da li je želudac pun ili prazan. Pa tako čeznete, na primer, za čokoladom jer to znači predah i kratak osećaj zadovoljstva. Ali, ako se strpite i suzdržite od posezanja za hranom tri minuta od pojave žudnje za njom, taj osećaj će nestati i više nećete imati želju baš to da pojedete. Ta tri minuta se zabavite nečime, pričajte sa kolegom itd. Biće lakše izdržati.
3. Zamislite kako ćete se osećati posle jedenja kolača
Nije lako odoleti slasnom kolaču koji samo čeka da ga uzmete i zagrizete. Ali, tada treba da se setite da će osećaj zadovoljstva dok jedete trajati jako kratko, a osećaj krivice, prenatrpanog želuca ili višak kilograma dugo. Ne isplati se!
4. Jede se za stolom, u miru
Kako i gde jedete vrlo je važno, i to treba da bude za stolom, a ne ispod njega, na kauču ispred televizora, u hodu na ulici itd. Ako sednete za sto i jedete, mozak će to dobro da zapamti, odnosno registrovaće da ste jeli. Tada se žudnja za nekom hranom neće pojavljivati tako često kao ni lažni osećaj gladi.
5. Ne treba biti podložan raznim uticajima
Na primer, ne treba slepo slediti recept poznatog kuvara ta TV-u prepunog nezdravih sastojaka, već treba da razmislite svojom glavom i preuredite isti recept da bude zdraviji. Recimo, umesto belog brašna stavite integralno. Isto tako ne treba slepo da izbegavate nezdravu hranu već povremeno sebi priuštite kolač, sladoled, gazirani sok itd. LJudi ne vole zabrane pa čak i ako ih sami sebi postavljaju. Treba biti realan i razuman.
6. Pa što ako vam se sviđa nezdrava hrana
Ukuse koji su vam se sviđali celog života lako možete zameniti onima koje nikad niste voleli, i zavoleti ih. Recimo, brokoli i integralni hleb su vam uvek bili "fuj", ali lako mogu da postanu ukusni ako im date priliku, a to se neće dogoditi izbegavanjem tih namirnica. Važno je promeniti rutinu i nekad "fuj" hrana će postati ukusna jer navika na neke ukuse ostala je možda iz detinjstva, a ljudi su često robovi navika i ne vole promene pa ih i izbegavaju.
7. Kupujte jednostavnu hranu
Puno je bolje kupovati hranu koja nema deklaracije sa opširnim opisima jer se radi o jednostavnim namirnicama. Na primer, to su voće i povrće, riba, meso, riža, testenina, sir, konzerva paradajza itd. Izbegavajte da kupujete gotova i polugotova jela, radije obrok pripremite sami, tako ćete znati šta jedete i u svakom slučaju ćete jesti zdravije, piše Dejli Mejl.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".