Izvor:Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

SIMBOL JUGOSLAVIJE: Crveni kiosk u srcima mnogih - danas...

Izvor: Nportal

07.03.2022.

12:54

BILI su jedan od simbola Jugoslavije. Sećate li se čuvenih crvenih kioska koji su za vreme Tita bili postavljeni na svakom čošku? Kada je slovenački dizajner Saša J. Mahtig pre 50 godina predstavio model kioska K67, verovatno nije mogao ni da predstavi kolika će njegova masovna upotreba biti.

Poznati crveni kiosk, preteča moderne trafike, mogao se videti kao pojedinačni element ili kao uklopljena struktura širom bivše Jugoslavije.

Svrha koju su crveni kiosci imali je bila raznovrsna: prodavnica namirnica, novinarnica, poslastičarnica, pa čak i stanica nadomak žičare na planinama kao i kućica na granicama za lica zadužena za proveru i kontrolu transporta.

Do 1999. godine, kada je proizvodnja kioska K67 prestala, proizvedeno je oko 7.500 jedinica. Dok je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj ovih kioska izvezen je inostranstvo između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, bivše zemlje Sovjetskog Saveza ali u SAD.

Danas se ne može proceniti koliko je kiosk K67 i dalje u upotrebi. Međutim zbog sećanja na uspešnu eru njegovog postojanja, Muzej arhitekture i dizajna u LJubljani prikazao je kiosk u svom punom sjaju uz prikaz retrospektive Mahtigovog rada, dizajnera ove vrednosti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".