Izvor:Foto: Novosti/ATA images

ODLOŽENO ROČIŠTE VELJI I EKIPI: Odbrana traži izuzeće tižioca

Izvor: Nportal

08.03.2022.

18:53

DEJAN Lazarević, advokat Veljka Belivuka poznatijeg kao Velja Nevolja i Marka Miljkovića, tražio je izuzeće tužioca i sudije koji bi trebalo da sude kriminalnoj grupi optuženoj za pet brutalnih ubistava.

Kako saznaju mediji, Lazarević je tražio izuzeće, pa je advokat Nikola Ristović, takođe Belivukov branilac, dodao da su pisma klijenata otvarana i priložio jedno. Drugi razlog je to što im nisu dali da prisutvuju dokaznima radnjama.

Jedini koji su izlazili pred sudijzu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković koji su rekli da su saglasni sa predlogom svojim advokata.

BloombergAdria.com

Inače, pred i u Specijalnom sudu, vladalo je "vanredno stanje" uoči početka suđenja Belivukovoj grupi, koje je kasnilo više od tri sata zbog pretresa. Advokati i optuženi, kako saznajemo, konačno su ušli u sudnicu tek oko 17.40 sati.

Oko 16 sati u sud je stiglo još šest marica u pratnji Žandarmerije, a saobraćaj je bio zatvoren u Ustaničkoj.

BloombergAdria.com

Naime, policija sa obučenim psima je do sada proveravala hodnik, sudnicu i okolne prostorije. Naš izvor otkriva da su najverovatnije proveravali da neko nije uspeo da unese oružje ili eksploziv.

U sud su nakon toga pristigle i supruge ubijenih Zdravka Radojevića i Milana LJepoje.

Inače, prva grupa pritvorenika koji su u Centralnom zatvoru, u pratnji je Žandarmerije prebačena u Ustaničku. Belivuk i Miljković nesu transportovani, jer su oni u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Advokati, među kojima i Dejan Lazarević, koji brani Belivuka i Miljkovića, stigli su u sud oko 14 časova.

U sud je stigao i advokat Aleksandar Šćekić, koji zastupa porodicu ubijenog Lazara Vukićevića, a s njim pod ruku ušla je i njegova saradnica.

Stigao je i advokat Dragoš Čukavac, u pratnji okrivljenog koji se brani sa slobode, a koji je pokušao da se maskira kapuljačom, naočarima i maskom.

Neimenovani izvor za medije rekao je da takvo obezbeđenje nije viđeno još od početka suđenja zemuncima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Podsetimo, pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i veće grupe okrivljenih koji se terete za pet ubistava, trgovinu drogom i druga teška krivična dela počinje danas u u Specijalnom sudu u Beogradu,a na optuženičkoj klupu nalazi se ukupno 29 muškaraca i jedna žena. Planirano je da se ročište održi još i 10. i 11. marta.

BloombergAdria.com

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe "Principi" sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa. NJih dvojica se smatraju važnim članovima kriminalnog "kavačkog klana" koji je u ratu sa "škaljarskim".

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek. NJihova tele su komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Posle nedavne izmene zakonika, umesto nekadašnjih 40 godina zatvora kao maksimum za ubistvo uvedena je doživotna kazna zatvora. Zakonik o krivičnom postupku propisuje da je ročište zatvoreno za javnost, tužilac će izložiti optužnicu, okrivljeni se o njoj izjašnjavaju, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu. Trebalo bi da bude poznato i kad počinje glavni pretres.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".