Izvor:Foto: Profimedia

ZA RASKOŠNE CVETOVE: Kako da ljubičice budu zdrave i bujne?

Izvor: Nportal

10.03.2022.

13:38

LJUBIČICE spadaju među najčešće gajene biljke na našim prostorima. LJubitelji ovog cveća znaju koliko je ovim biljkama potrebno ugađati kako bi što duže cvetale i imale bujne listove.

Da bi ljubičica napredovala potrebna joj je adekvatna temperatura vazduha. Način zalivanja, kao i dinamika i temperatura vode za zalivanje, odabir pozicija na kojima će saksije stajati, samo su neki od uslova koje bi trebalo ispuniti. 

BloombergAdria.com

 

Međutim, ljubičica ponekad zna da stagnira sa rastom. Pre nego što listovi počnu da deluju uvelo, cvetovi se sasuše, a stabljike počnu da se izdvajaju iz bokora, možete da oporavite vaše omiljeno sobno cveće, i to bez trunke hemije.

Malo je poznato da bi druge sobne biljke mogle da pomognu ljubičicama u rastu. Jedna od njih je aloja.

BloombergAdria.com

 

Sve što je potrebno jeste da sa aloja vere skinete jedan list, ubacite ga u blender i izmiksate sa 100 mililitara vode. Sa lista aloje nemojte skidati opnu - miksajte i zeleni i želatinozni deo sa vodom. Potom ovom tečnošću zalijte vaše ljubičice na uobičajen način.

Hranljivi sastojci iz lista aloje delovaće blagotvorno kako na koren ljubičice, tako i na njene cvetove i listove.

BloombergAdria.com

 

Ukoliko imate manji broj saksija sa ljubičicama, tečnost sa alojom možete da sipate u staklenu flašicu, da je zatvorite i čuvate u frižideru do sledeće upotrebe.

Preporučljivo je da vodu sa alojom dodajete ljubičicama jednom u pet dana dok se ne oporave. Za to vreme nemojte ih zalivati običnom vodom. Kasnije, tečnost sa alojom sipajte u podložak saksije jednom nedeljno.

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".