Izvor:Foto: Tviter printskrin/@deptofdefense

RUSI NISU SREĆNI: Vežba "Hladni odgovor" u Norveškoj

Izvor: Nportal

15.03.2022.

15:22

VOJNA vežba "Hladni odgovor 2022", koja je počela u ponedeljak, okupila je čak 30.000 vojnika iz 27 zemalja.

To se nikako ne dopada Rusima, koji dele 200 km kopnene granice sa Norveškom, koja je domaćin vežbi.

Pre oko osam meseci, dok e svet bavio pandemijom koronavirusa, lideri NATO-a su na svojim sajtovima objavili da će u martu 2022. izvesti veliku vojnu vežbu pod nazivom "Hladni odgovor 2022". u severnoj Norveškoj.

Najavili su da će u njemu učestvovati 30.000 vojnika iz 27 zemalja NATO-a, kao i 220 aviona i 50 brodova. Ove brojke pokazuju da je ovo najveća vojna vežba na Arktiku u poslednjih 30 godina.

Eskalacijom ruskih odnosa sa Ukrajinom ova vežba je dobija dodatni značaj.

To znaju i u NATO-u, pa su se odmah ogradili od ideje da to ima veze sa Rusijom.

- Vojna vežba je najavljena pre osam meseci kada nije bilo nepravednih vojnih dejstava na teritoriji Ukrajine. NATO u toj situaciji deluje preventivno i pazi da ne eskalira situaciju , stoji na njihovom sajtu i dodaju da su pozvali Rusiju da bude tamo kao država posmatrač, ali su oni to odbili.

Ova objašnjenja Rusiji ništa ne znače. Oni imaju svoj stav. a to je da NATO bude što dalje od njihovih granica. Oni su zabrinuti jer država sa kojom se graniče trenutno dozvoljava da se ova akcija izvede.

- NATO-ova vežba velikih razmera "Hladan odgovor" odražava opštu želju Alijanse da ojača svoje prisustvo u severnoj Evropi. Pretpostavljamo da bilo kakvo povećanje vojnih kapaciteta NATO-a u blizini ruskih granica ne doprinosi jačanju bezbednosti u regionu. Nije bilo zvaničnih informacija o pozivu ruskih posmatrača na vežbu u Ambasadi, napisali su iz ruske ambasade u Norveškoj na društvenim mrežama.

Uprkos protivljenju vežbe su počele
 

- To je odbrambena vojna vežba, rekao je Ingve Odlo, norveški general zadužen za operaciju.

Osim NATO-a, u akciji učestvuju i Švedska i Finska. Zemlje koje nisu članice NATO-a. Oni su već učestvovali u ovoj vojnoj vežbi, koja se svake dve godine održava u Norveškoj, ali situacija u to vreme nije bila tako delikatna.

Glavna "zvezda" cele vojne vežbe biće nosač aviona HMS Princ of Vales.

Na nosaču se nalazi najviši pomorski štab u britanskoj Kraljevskoj mornarici - komandant Udarnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu sa kontraadmiralom Majkom Atlijem, koji će predvoditi značajnu operativnu grupu u sklopu napora NATO-a za mir i stabilnost u Evropi.

- NATO je kamen temeljac odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i naša posvećenost alijansi je apsolutna. Privilegija je biti komandant pomorske komponente Ujedinjenog Kraljevstva dok učestvujemo u ovoj vežbi pod vođstvom Norveške, rekao je kontraadmiral Majk Atli.

Vojna vežba trajaće još 15-ak dana. Okupljene snage će trenirati u najekstremnijim mogućim uslovima, na temperaturi znatno ispod nule.

(24sata.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".