Izvor:Foto: Jutjub printskrin/AVIATION & TRAVEL

LEPOTICA NOVOG SADA: Novi izgled železničke stanice

Izvor: Nportal

19.03.2022.

10:50

REKONSTRUISANA pruga Beograd-Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd-Budimpešta, biće puštena u saobraćaj za nekoliko sati.

Prvim brzim vozom "Soko", koji će iz Beograda doputovati u Novi Sad, voziće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Železnička stanica u Novom Sadu, u koju će prvi brzi voz "Soko" ući oko 12 sati, u potpunosti je rekonstruisana prvi put nakon 1964. godine, kada je i izgrađena.

Iznad ulaza u stanicu, nalazi se natpis dobrodošlice: "Dobro došli u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture". 

Unutrašnji deo zgrade krase restoran, ambulanta, pošta, prostor za decu, čekaonica za bicikle.

Takođe, na stanici se nalazi i punkt za testiranje na kovid 19, dok su u glavnom holu postavljeni bankomati i prvi paketomat pošte.

Rekonstruisani su postojeći koloseci, a primetan je veći broj perona i moderan izgled mobilijara. https://youtu.be/5JdpWy1dDO8

Nakon više od tri godine kako vozovi ne saobraćaju između Novog Sada i Beograda, brzom prugom će krenuti tri vrste vozova: "Intersiti", "Regio-ekspres" i "Regio". 

Razlikovaće se po broju stanica na kojima će stajati i trajanju putovanja između ova dva grada.

Najbrži "Intersiti" vozovi stizaće na odredište za 36 minuta. Imaće samo jednu međustanicu na Novom Beogradu.

Nešto sporije biće putovanje "Regio-ekspresom", koje će trajati 49 minuta, i on će se zaustavljati na sedam međustanica, dok će "Regio" vozovi stizati za 57 minuta sa jedanaest međustanica do odredišta.

BloombergAdria.com

 

Najveću brzinu, od 200 kilometara na sat, vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

Kako je najavljeno, promotivna cena karte za sve putnike, koji će usluge ovih vozova moći da koriste od sutra, biće 300 dinara u jednom pravcu, dok će za mališane do sedam godina, u pratnji roditelja biti besplatna.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".