Izvor:Foto: Jutjub printskrin/ Beogradzivi

JEZIVA ISTORIJA STAMBOL KAPIJE: Stratište srpskog naroda

Izvor: Nportal

25.03.2022.

17:52

STAMBOL kapija, mesto upamćeno samo po zlu na kojem su stradali mnogi Srbi pod turskom okupacijom.

Srpska istorija prepuna je tragičnih mesta. Mnoga od njih kriju zastrašujuću sudbinu od koje bi se i krv zaledila u žilama. Jedno od tih mesta je i čuvena Stambol kapija. A evo i kako je nastala.

U vreme kada je Srbijom vladala Austrougarska monarhija izgrađena su brojna utvrđenja zbog opasnosti od Turskih napada na Balkan. 

Godine 1717. Austrijanci su od Turaka preoteli Beograd i podigli veliku Virtemberšku kapiju, nazvanu po princu Aleksandru od Virtemberga, koji je bio zapovednik našeg grada i guverner Srbije od 1720. do 1733. godine.

BloombergAdria.com

 

Baš tu kapiju su kasnije, nakon ponovnog preuzimanja grada, Turci nazvali Stambol kapijom, a ona je konačno do temelja zauvek srušena 1866. godine po naredbi kneza Mihaila.

Naš narod je dobro upamtio turski teror i zulume te je Austrijance na neki način gledao kao oslobodioce od turskog ropstva. Nakon što su odlučili da se povuku Srbija je ponovo ostavljena na milost i nemilost turskom zulumu. Turcima nije trebalo dugo da uvedu svoju strahovladu i da započnu novi period kasapljenja srpskog življa.

Stambol kapija pamćena je u našem narodu po zlu, a uništena kao iskaz najvećeg prezira prema simbolu vekovne okupacije. Bila je mučilište za mnoge Srbe, a ispred nje, uz današnju Kolarčevu ulicu Turci su nabijali na kolac i danima držali izobličena tela probodena drvenim koljem onih koje je želja za slobodom i loša sudbina odvela u podrume Stambol kapije da im tamo čupaju nokte, vade oči, seku noseve i na kraju probodu zašiljenim stablima da umiru u neopisivoj agoniji.

Temelji "strašne" Stambol kapije se i dan danas nalaze na Trgu Republike u Beogradu. Danas će mnogi ljudi proći ovim stratištem i neće znati kako su tu nekada prolazili naši preci. Koliko njih je zapravo tu izgubilo živote i na svojoj koži osetili šta je turski zulum.

BloombergAdria.com

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".