Izvor:Foto: V. Danilov/N. Živanović

TOZA SLAVIO 4 SLAVE: Udba me proglasila četničkim pevačem

Izvor: Nportal

27.03.2022.

14:33

LIST "TV Novosti" daleke 1992. godine pisao je o krsnim slavama koje slave javne ličnosti.

Tako su došli do saznanja da glumac Stevo Žigon praznuje Svetog Jovana, porodica glumice Milene Dravić Svetog Nikolu, Bata Živojinović Svetog Đorđa, pevač Rade Jorović Tomindan, i tako dalje...

No, jedna od najzanimljivijih priča u okviru ovog članka svakako je ona o legendi narodne muzike, Predragu Živkoviću Tozovcu.

BloombergAdria.com

Tozovac ima čak četiri slave, pisale su "TV Novosti". Prva je Sveti Andreja (13. decembar) koju je nasledio od oca, a druga Sveti Dimitrije (8. novembar), devojačka slava njegove majke. Tozovac je objasnio i kako je počeo da slavi treću i četvrtu:

- Treća i četvrta su moje, da tako kažem, lične slave, jer nisu vezane za porodično stablo. Kako sam ceo život provodio u kolima ili  u avionu, a u našem narodu vlada verovanje da je Sveti Nikola zaštitnik putnika, i ja sam ga prihvatio za svog čuvara. Nikada na put nisam krenuo, a da mu se nisam pomolio... Svojevremeno su me beogradska Udba, kao i neki novinari, proglasili četničkim pevačem, pa sam zbog toga bio prisiljen da živim u Sofiji. Tamo sam imao jednog prijatelja Bugarina od koga sam saznao za crkvu Svetog Đorđa koja je podignuta pre dolaska Turaka na Balkan. I tako sam izabrao Svetog Đorđa kao zaštitnika od raznih zlikovaca, pre svega, tadašnjih srpskih janjičara.

BloombergAdria.com

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".