Izvor:Foto: Tanjug/AP

PALA GRUPA "SOKO ROLEKS": Pod istragom 43 čana, mahom Srbi

Izvor: Nportal

28.03.2022.

16:13

POLICIJA Austrije razbila je kriminalnu grupu, koju su nazvaki "Soko roleks", a čiji su članovi uglavnom državljani Srbije, koja je, kako se sumnja, duže vreme vršila prevare sa skupocenim automobilima!

Kako su naveli austrijski mediji, sumnja se da je ova banda ilegalno zaradila više od 3, 5 miliona evra, a za svoje "prljave poslove" koristili su ljude iz istočne Evrope.

- Oni su dovodili u Austriju strane državljane, obećavajući im stan, hranu i posao. NJihov "posao" sastojao se u tome da na lažna imena uzimaju skupocene automobile na lizing i predaju ih članovima bande. Potom su te automobile prodavali treći licima po malo povoljnijim cenama i tako zgrnuli milione - navode austrijski mediji kako je funkcionisala "Soko roleks" banda, koja je dobila ime po tome što su njeni čalovi, između ostalog, prevarom stečen novac ulagali u kupovinu "roleks" satova.

- Članovi ove bande su na svojim profilima na društvenim mrežama često objavljivali fotografije na kojima su pored luksuznih automobila marke "audi". "mercedes", "porše", "rendž rover". Uvek su u prvi plan isticali i satove na ruci - navode izvori i dodaju da su na društvenim mrežama često objavljivali kako uživaju u luksuzu.

BloombergAdria.com

 

Za ceo slučaj saznalo se u novembru 2020, kada je jedna austrijska firma prijavila policiji pojedine nepravilnosti u ugovorima, a zatim se otkrilo da dešavanje ima kriminalnu pozadinu. Pripadnici kriminalne organizacije od tada su bili "na oku" policije.

- LJudi za lažnim ispravama uzimali su automobile na lizing, navodno, za rođake. Zatim bi se pojavili i uzeli željeni automobil, koji bi nakon nekoliko dana privatno prodali licima u Nemačkoj po povoljnijim cenama. Svaki od ovih automobila vredeo je od 30.000 evra pa naviše - naveli su iz oštećene kompanije za austrisjke medije.

Pored ovoga, organizovana banda preuzimala je firme koje više nisu bile u funkciji, ali su imale svoj matični broj.

- Nakon što bi preuzeli firmu, njihovi direktori bi postajali, ponovo, nepostojeće ličnosto koji bi u ime svoje fimre kupovali automobile od oštećene kompanije - pišu mediji.

Istraga je pokrenuta protiv 43 osobe, među kojima ima najviše Srba, straosti između 20 i 80 godina. Grupa je uspela da iznajmi automobile čak 71 put, a pored ovoga pripisuje im se još 11 krivičnih dela.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".