ČUVAR ZDRAVLJA: Evo za šta sve možemo da koristimo maslačak
02.04.2022.
13:11
IAKO je maslačak za mnoge samo korov koji "napada" negovane travnjake, pravi poznavaoci lekovitih biljaka znaju da ova uobičajena livadska biljka ima brojne zdravstvene, ali i kulinarske prednosti.
U lekovite svrhe koristi se maslačkov koren, kao i listovi i cvetovi. Istraživanja su pokazala da ova lekovita biljka pojačava apetit i služi kao blagi laksativ, pa čak i diuretik.
Maslačak se, osim toga, koristi i za lečenje niza bolesti poput masne jetre, žutice, kamena u žuči, upale slepog creva, groznice, edema, ekcema, gihta, akni, pa čak i hepatitisa.
Može da se koristi i za lečenje rana i ublažavanja bola nakon uboda insekata, zahvaljujući svom antibakterijskom delovanju. Dovoljno je na ubod prisloniti otkinutu stabljiku ili koren biljke.
Iako maslačak služi kao diuretik, ova biljka ne "izvlači" kalijum iz organizma. Može da se koristi kao tonik za jačanje bubrega, jetre, pankreasa, slezine, creva i želuca jer obavlja eliminaciju toksina iz tela.
Osobe koje pate od niskog šećera u krvi ili dijabetesa, svakodnevno bi trebalo da ispijaju šolju maslačkovog čaja. On takođe može da pomogne kod probavnih poremećaja i opšteg umora.
Recept za med od maslačka:
SASTOJCI:
- 60 cvetova maslačka, rastvorenih, sveže ubranih
- 1 litar hladne vode
- 1 kg šećera
- pola limuna
PRIPREMA:
Cvetove maslačka stavite u litar hladne vode i polako zagrevajte do vrenja. Pustite da prokluča, sklonite šerpu sa šporeta i pustite da sve odstoji preko noći. Sledećeg dana procedite tečnost kroz gustu cediljku ili gazu i istisnite cvetove. U sok umešajte jedan kilogram šećera i dodajte pola limuna narezanog na kriške. Smesu počnite da zagrevate na sasvim laganoj vatri. Tečnost mora polako da isparava bez vrenja. S vremena na vreme promešajte, a kad počne da se zgušnjava i pretvara u med, mešajte češće. Med ne sme da bude previše gust, ali ni previše redak.
Med od maslačka je savršen za zaslađivanje čajeva, stavljanje u kolače i lečenje grlobolje i bronhitisa. Može se uzimati kašikom kao lek, a smeju da ga uzimaju i deca. Najbolje je uzimati jednu kašiku nakon svakog obroka.
Čaj od maslačka
Dve kašičice korena i/ili listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Ujutro i uveče popijte po šoljicu, najbolje pola sata pre jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i gojaznosti.
Protiv celulita
Pripremite 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korena maslačka i 25 g korena čička. Kašičicu korenja prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuvajte 20 minuta. Dodajte kašičicu lišća, sklonite sa vatre, ostavite da stoji 10 minuta pa procedite. Pijte 2-3 šoljice čaja na dan.
Bradavice
Biljnim sokom koji se stvara kad prelomite stabljiku namažite bradavice nekoliko puta na dan. Bradavice bi trebalo da postanu smeđe i nakon mesec dana nestati.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".