Izvor:Foto: Jutjub printskrin/ Radio Svetigora

PATRIJARH DOLAZI U BERANE: Sve spremno za ustoličenje vladike

Izvor: Nportal

25.09.2021.

08:10

PATRIJARH srpski Porfirije doputovaće danas u Berane, kako bi u nedelju uveo u zvanje vladiku Metodija za novoizabranog episkopa bidimljansko-nikšićkog u manastiru Đurđevi stupovi, saopšteno je danas iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Danas 25.septembra predviđen je doček njegove svetosti Patrijarha srpskog Porfirija u Manastiru Đurđevi Stupovi, sa početkom od 17 časova.

Patrijarh Porfirije predvodiće svetu arhijerejsku liturgiju i uvesti vladiku Metodija u tron episkopa budimljansko-nikšićkih. Početak je predviđen u nedelju u 9 časova, saopšteno je iz SPC.

Očekuje se dolazak velikog broja vernog naroda širom Crne Gore. Organizovan je prevoz iz gotovo svih gradova Crne Gore.

BloombergAdria.com

Prema pisanju pojedinih medija, linu ustoličenja najverovatnije će prisustvovati i članovi Vlade Crne Gore predvođeni premijerom Zdravkom Krivokapićem. Još uvek se čeka zvanična potvrda iz Vlade. Ipak i pored toga najavljen je dolazak brojnih poslanika aktuelne vlasti, državnih i lokalnih funkcionera.

Iguman Manastira Đurđevi Stupovi, Danilo Trpčevski kaže da se privode kraju pripreme koje traju već dva meseca za svečani doček Patrijarha i Srpske pravoslavne crkve POrfirija i ustoličenju novog episkopa.

- Sa radošću očekujemo našeg patrijarha i ostale episkope, ali je naravno tu i naš narod, svi koji su dobre volje da dođu da prisustvuju tom svečanom činu. Za nas vladike, igumane i sveštenike ovde je narod uvek na prvom mestu. Iako se trudimo sve bude na visokom nivou, neka niko ne zameri sve naše male nedostatke, propuste i mane, ako ih bude - rekao je iguman Danilo.

Za razliku od ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, pripreme za sutrašnji događaj protiče u mnogo blažoj i mirnijoj atmosferi. Domaćini iz Berana sa velikim oduševljenjem i nestrpljenjem čekaju ovaj za njih veliki događaj. Tokom prošlogodišnjih litija dali su veliki doprinos i podršku SPC u borbi protiv Zakona o slobodi veroispovesti.