Izvor:Foto: V. Danilov, Vikipedija

OVDE JE BIO GESTAPO: Jeziva prošlost beogradske zgrade

Izvor: Nportal

12.04.2022.

18:23

OKUPIRANI Beograd u vreme Drugog svetskog rata krije mnogo mračnih mesta u kojima su stradali brojni ljudi. Jedno od tih je i zgrada bišveg Ratničkog doma u kojem je bio stacioniran Gestapo.

U zgradi nekadašnjeg Ratničkog doma, koji se nalazi na uglovima Ulice Braće Jugović, Francuske, Simine i Ulice Emilijana Josimovića, tokom nemačke okupacije Beograda, bilo je smešteno sedište Gestapoa, odnosno središte Operativne grupe Policije bezbednosti i službe bezbednosti (nem. Einsatzgruppe Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst, skraćeno Einsatzgruppe Sipo und SD), na čijem je čelu bio SS-pukovnik Vilhem Fuks (nem. Wılhem Fuchs). Operativna grupa je imala šest odseka i direktno je bila podređena Glavnoj upravi za bezbednost Rajha u Berlinu ( skr. RSHA). U njenoj službi je bilo oko sto oficira, uglavnom iz SS jedinica, službenika, tumača i drugih specijalista. Glavna funkcija je bila suzbijanje političkih i ideoloških protivnika Trećeg Rajha, pre svega Jevreja i Roma.

Delatnost ove institucije su bile i kategorisanje uhapšenika i odabiranje talaca za masovna streljanja. U njenu nadležnost je spadala i organizacija logora, čiju su upravu činile specijalni odredi (nem.  SS-Sonderkommando). Na raspolaganju su imali i kvinslinšku Specijalnu policiju. U drugoj polovini januara 1942. godine, u okviru reogranizacije nemačke okupacione i srpske kvislinške uprave u Srbiji, celokupna struktura Operativne grupe skoncentrisana je u ruke novoimenovanog Zapovednika policije bezbednosti i službe bezbednosti (nem Befehshaber der Sipo und SD), SS-pukovnika Emanuela Šefera (nem. Emanuel Schäfer). Uz njega je uspostavljena i funkcija Zapovednika polcije poretka (Befehlshaber der Ordnungspolizei). Tu funkciju obavljao je potpukovnik Andreas Maj . Ove dve funkcije su direktno podređene novoustanovljenom nadleštvu Višeg vođe SS i policije, odnosno SS generalu Augustu fon Majsneru, koji će na toj funkciji ostati sve do marta 1944. godine.

BloombergAdria.com

 

Okosnica aparata bio je njegov IV, odnosno Gestapo ili Tajna državna policija. Načelnik tog odseka bio je SS major, Bruno Zatler. Pod njegovim rukovodstvom, bilo je nekoliko referata: za Komunističku partiju Jugoslavije i Narodno-oslobodilački pokret, za Jugoslovensku vojsku u otadžbini (ravnogorski četnički pokret), za masone, za rusku emigraciju i za Jevreje (poznat i kao referat IV B4), na čijem se čelu nalazio SS-poručnik Fric Štrake. Gestapo je rukovodio interniranjem jevrejskih i romskih žena i dece u logor Sajmište.

BloombergAdria.com

 

U podrumu zdanja u Ulici braće Jugović 19 bio je smešten jedan od dva zatvora Gestapoa u Beogradu, pri čemu je zatvor u Ratničkom domu bio manjeg kapaciteta. Taj zatvor nije sačuvan u izvornom obliku, jer su nakon Drugog svetskog rata njegove prostorije adaptirane u biblioteku Doma vojske, kao i enterijer prostorija koje je koristio Gestapo

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".