JEDETE PROKLIJALI KROMPIR? Izlažete se riziku
19.04.2022.
11:55
KROMPIR je povrće koje jedemo skoro svakodnevno, međutim postoji činjenica koju zanemarujemo.
Krompir možemo da spremimo na bezbroj načina, neizostavno je jelo koje svi volimo. Međutim treba obratiti pažnju kako ga sačuvati i kada on nije za upotrebu. Ako ga ostavimo na suvom i tamnom mestu, njegov rok trajanja će biti duži i zadržaće svežinu i ukus koji volimo. Kako većina populacije živi u stanovima, ne obraća se pažnja na odlaganje krompira i zbog toga dolazi do klijanja krompira. Šta uraditi nakon toga - da li samo očistiti klice ili ne?
Potrebno je napraviti procenu, koliko je krompir proklijao. Ukoliko ima više klica, te klice mogu biti toksične, jer u sebi sadrže solanin, supstancu koja može izazvati simptome poput mučnine, glavobolje i sl.
Krompir možemo jesti ukoliko je pravlino sačuvan i ima mali broj klica, tek su počele da izbijaju, dok naborani krompiri sa većim brojem izrastanjem govore da krompir u sebi sadrži veći broj solanina. Tada se preporučuje da se baci.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".