Izvor:Foto: Fejsbuk printskrin/Bljesak.info

VEROVANJE O ZEMLJOTRESU NA USKRS: Isto i kada je Hrist razapet

Izvor: Nportal

23.04.2022.

14:55

STANOVNICI Srbije su juče netremice gledali video-snimak i fotografije zmije koja je bez straha izašla pred ljude i žurila ka vodi jer se očigledno plašila nečeg drugog.

Verovatno se uplašila podrhtavanja tla koje je osetila pre nego što je jak zemljotres sinoć pogodio Hercegovinu odnevši život jedne devojke (28).

BloombergAdria.com

Snažan zemljotres koji je pogodio BiH, a osetio se i u Srbiji i Crnoj Gori mnoge je odmah inspirisao da potraže njegovo biblijsko značenje jer se dogodio na Veliki petak i prethodio najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu koji se praznuje sutra.

Kao što naš narod veruje da se spremaju velike promene ako zagrmi, recimo, na Svetoga Savu, tako je i ovog puta u narodu pronađeno simbolično značenje činjenice da se potres dogodio na najtužiji dan u hrišćanstvu - Veliki petak.

Prema Bibliji, na Veliki petak, dan kada je razapet Isus Hrist, osetio se jak zemljotres u Jerusalimu.

BloombergAdria.com

Takođe, crkvena učenja kazuju da je Isus nakon što je razapet u petak, subotu preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob.

Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

"A Isus opet povika iz svega glasa, ispusti duh. I gle, zavesa hrama razdre se na dvoje, od gornjega kraja do donjega; i zemlja se potrese, i kamenje se raspade; i grobovi se otvoriše, i ustadoše mnoga tela svetih koji su pomrli; i izišavši iz grobova po vaskrsenjeu njegovu uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima." (50-53)

(Objektiv)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".