Izvor:Foto: Profimedia

POSADITE OVE BILJKE U MAJU: Bašta će cvetati celo leto

Izvor: Nportal

04.05.2022.

11:25

MAJ je pogodan mesec za uređenje terasa i baštica, s tim je potrebno samo da uzmete baštenski alat u ruke i počnete sa radom.

Na tersama često vidimo kako se gaje začinske biljke i pored njih, paradajz, jagode i sl. Osim  tih biljaka, terase i baštice treba oplemeniti cvetnicama i drugim biljkama koje će cvetati tokom celog leta i učiniti od vaših bašta prave oaze za uživanje. 

BloombergAdria.com

 

Sezonske cvetne biljke

Stare lonce i posude možete iskoristiti kao vaze u koje ćete zasaditi sezonsko cveće i to može da da jedan simpatičan i moderan utisak u vašem vrtu.  Takođe, sezonske biljke, poput petunija, muškatli, zevalica, nevena, begonija bvmožete postaviti na terasu ili prozore kao viseće i uživati u njihovoj lepoti. 

BloombergAdria.com

 

Šargarepa

Za ljubitelje organskog povrća, u jednu veću posudu možete posaditi nekoliko šargarepa. Potrebno jeda ih posadite u peskovitu zemlju.. Osim toga svetlozeleni lisnati deo stabljike biće zabavan dodatak izgledu svakog vrta ili balkona.

Jagode

Za one koji vole osvežavajuće voće tokom, mogu da na svojim terasama posade nekoliko sadnica jagoda. Jagode se sade od sredine pa sve do kraja maja. Osim što će vašu terasu oplemeniti plodovima, jagode vrlo lepo izgledaju i u visećim korpama.

Cvetne puzavice

Kada razmišljate o uređenju vrta, treba razmisliti u potpunosti. Vrtni pokrivač možete formirati tako što ćete zasaditi nekoliko cvetnmih puzavica.  Ukoliko ste se odlučili za ovu sortu, nabavite puzajući tamjan, sedum, male zimzelene sadnice.

Kukuruz šećerac

Sadnja kukuruza šečerca je vrlo neobična odluuka, ali visoke stabljike šećerca mogu da posluže kao prirodna ograda, da da dinamiku u vašem vrtu i plodove koje će biti dodatak salatama. Ako kukuruz planirate da uzgajate iz semena, oslobodite prostor oko najsnažnije biljke kada niknu. 

Letnje biljke iz lukovica

Ukoliko ste ljubitelj lukovica, maj se poslednja prilika da ih zasadite u zemlju. Zasadite ljiljane, kale, gladiole i uživate u čarima vaše terase. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

#kućne biljke #terasa #mesec maj #cvetnice #sezonsko cveće