Izvor:Foto: Jutjub printskrin/ WELT

PREMINUO HRVAT: Brutalnost nemačke policije (VIDEO)

Izvor: Nportal

04.05.2022.

17:29

U NEMAČKOM gradu Manhajmu u ponedeljak je preminuo 47-godišnji muškarac neposredno nakon policijske intervencije. Pod istragom su navodno dvojica nemačkih policajaca. Portal Feniks-magazin kaže da im je te informacije dao bliski rođak preminulog iz Dizeldorfa kao i potvrdu da je reč o Hrvatu.

Mediji pišu da u izvštajima nemačke policije piše da je lekar iz Centralnog instituta za mentalno zdravlje u Manhajmu pozvao policiju jer se 47-godišnjak protivio njegovoj odluci da ostane u zdravstvenoj ustanovi pa se udaljio iz iste. Policajci su ga krenuli tražiti i pronašli ga na Marktplacu u centru Manhajma.

Rođak preminulog kaže da su ga policajci pronašli ispred trgovine za prodaju hrane.

- Još nije bio ni platio kad je došla policija. Kao što se vidi na snimku, savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga pesnicama. Kasnije se dogodilo što se dogodilo-  prepričava rođak preminulog.

U policijskom izvještaju piše da se opirao pa su primenili sredstva prisile. Nakon što su ga savladali i oborili na tlo, kažu, iznenada je klonuo i nije davao znakove života. Pokušali su ga reanimirati na licu mesta i pozvali su Hitnu, navode. Nedugo zatim, preminuo je u bolnici.

BloombergAdria.com

 

Na snimcima s društvenih mreža vidi se da su policajci muškarca savladali, ali se on i dalje opirao. U jednom trenutku jedan od policajaca ga je udario šakom u glavu. Na snimkama se vidi i kako neposredno nakon što je klonuo neko od prisutnih pokušava reanimaciju.

Mediji pišu da je istragu celog slučaja preuzeo Pokrajinski ured kriminalističke policije u Štutgartu (LKA), a navodno se uključilo i tamošnje tužilaštvo.

- LKA i Ured javnog tužioca će tokom istrage pregledati razne videosnimke - objavila je policija.

Neki stanovnici Manhajma su šokirani ovim događajem, zbog čega je njih više stotina i protestvovalo na mestu događaja. Gradonačelnik Peter Kuc kazao je da je pogođen smrću 47-godišnjaka do koje je došlo, kako navodi, "tokom ili nakon policijske intervencije". Rekao je da ova intervencija otvara pitanja na koja se moraju dobiti odgovori. https://youtu.be/mERxmllS3hc

(Index.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".