Izvor:Foto: Profimedia

UJEO VAS JE KOMARAC? Evo kako najlakše ublažiti svrab i otok

Izvor: Nportal

16.05.2022.

17:59

KOMARCI mogu biti prenosioci raznih bolesti, ali za mnoge ljude, mučni otok i svrab predstavlja mnogo češću pretnju. Ne postoji apsolutna zaštita od komaraca i većina nas je upoznata i sa činjenicom da male krvopije uvek nađu način da nas ubodu. Zbog toga je neophodno da se pripremimo na ubode sa nekim od načina koji će nam pomoći da ublažimo iritantni svrab.

Soda bikarbona

Upotreba sode bikarbone je svestrana. Ona sprečava i svrab usled uboda komarca. Rastvorite u čaši vode kašičicu sode bikarbone, umočite u rastvor peškir i držite na mestu uboda 10-20 minuta.

Aloja vera

Ova čudnovata biljka jedan je od najboljih prirodnih antiseptika. Iz biljke izvadite gel, držite ga u frižideru 10-15 minuta i zatim nanesite na mesto uboda.

BloombergAdria.com

 

So

So ima antiseptička i antiupalna svojstva i odlična je protiv otoka i svraba nakon uboda komaraca. Napravite pastu od soli sa nekoliko kapi vode i nanesite na mesto uboda, pa nakon nekoliko minuta isperite.

Sirće

Svako će poslužiti, ali se najčešće preporučuje jabukovo sirće, koje se u ovom slučaju primenjuje tako što se svega nekoliko kapi sipa u toplu kupku.

Pasta za zube

Zbog antibakterijskih i antiupalnih svojstava kiseline koja se nalazi u sastavu svake paste za zube, ona će ublažiti reakciju na ujed. Dovoljno je da namažete malu količinu i ubrzo ćete primetiti boljitak.

BloombergAdria.com

 

Med

Ova namirnica neretko se nalazi u receptima za domaće lekove, a svega trunčica je dovoljna da ublaži svrab i otok nakoin ujeda komarca.

Crni luk

Ovo povrće jedan je od najpopularnijih domaćih lekova za brojne tegobe, a u ovom slučaju koristiće tako što će, zahvaljujući svojem antibakterijskom i antigljivičnom svojstvu, onemogućiti da se koža inficira. Presecite jednu glavicu napola i držite na ujedu nekoliko minuta, a potom temeljno isperite mlakom vodom.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".