Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Miodrag Linta/Foto: Zoran Jovanović Mačak

LINTA PODRŽAO: Prva optužnica za zločine u "Oluji"

Izvor: Tanjug

19.05.2022.

15:29

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podržao je danas podizanje prve optužnice Tužilaštva za ratne zločine Srbije za zločine u "Oluji".

Linta je podsetio da se godinama u svojim javnim nastupima zalagao da srpsko Tužilašto za ratne zločine počne da podiže optužnice za masovne i svirepe zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije.

- Glavni razlog jeste činjenica da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana i da se suštinski ne bave procesuiranjem zločina nad Srbima -  naveo je on.

U prvoj optužnici koju je sprsko Tužilaštva za ratne zločine podiglo za zločine počinjene u vojno policisjkoj akciji "Oluja" dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine, navode se detalji odluke o akciji i njenom izvršenju za koje se ovom optužnicom terete četiri visoka oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

BloombergAdria.com

 

Cilj ove akcije bio je, prema optužnici, da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za izlazak.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna I Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".