Izvor:Foto: Jutjub printskrin

"ŠTA TO RADIŠ KUME?": Po kome je nastao lik čuvenog Đenke?

Izvor: Nportal

20.05.2022.

11:01

O KULTNOM filmu "Maratonci trče počasni krug", remek-delu režisera Slobodana Šijana i dramskog pisca Dušana Kovačevića, mnogo toga je rečeno i napisano, ali mnogi ne znaju da je jedan od omiljenih likova, snimatelj i režiser Đenka, stvarno postojao.

Verovatno nema čoveka koji na pitanje “Šta to radiš kume?”, kao iz topa ne odgovara čuvenom replikom “Ništa kume, vežbamo za film”, koju u kultnom ostvarenju “Maratonci trče počasni krug” izgovara Đenka, kojeg je maestralno odigrao Bora Todorović.

Preciznije, po njegovom modelu je Kovačević osmislio lik Đenke.

BloombergAdria.com

U pitanju je Kosta Novaković, čuveni predratni beogradski snimatelj i fotograf. On je imao studio u Kursulinoj ulici. Posećivale su ga devojke iz bogatih porodica, a on ih je slikao gole.

U Kosti Novakoviću koji je bio stručnjak za erotske filmove, mogu se prepoznati mnoge njegove osobine..

Kosta je u vreme između dva rata imao studio u Kursulinoj ulici u Beogradu, a posebna specifičnost je bila u tome što je svaki od četiri zida u toj prostoriji bio različit. Kod njega su dolazile mlade žene iz imućnijih porodica koje su bile željne popularnosti, a on ih je fotografisao i snimao gole.

On je devojke slikao u slobodnijim pozama, a četiri različito obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao, budući da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na taj način je praktično dobijao četiri različite scene.

BloombergAdria.com

Smatra se da je Novakovićevo najpoznatije ostvarenje “Grešnica bez greha” iz 1930, u kojem ima slobodnijih scena, i koje mnogi smatraju prvim srpskim erotskim filmom.

Grečnica bez greha, smatra se prvim jugoslovenskim erotskim filmom, a ujedno je i kapitalno ostvarenje Koste Novakovića, ali njegova poruka nije toliko progresivna. U filmu se radi o devojci koja se preseli sa sela u Beograd, postaje "moderna devojka" i biva zavedena od strane prefinjenog lopova koji pokušava da je obeščasti ali ona uspeva da mu pobegne i srećno se uda za svoju ljubav iz mladosti. Poruka filma glasi da sreća nije skrivena u velikom gradu već u pitomosti sela.

Tehnika koju je "pravi Đenka" koristio i za ono vreme bila je prilično skromna, ali njegov pogled na umetnost zaista je bio sličan pogledu Kovačevićevog lika. 

Novaković je bio i fantastičan scenograf, pa je ta četiri različito obojena zida koristio kako bi brže i ekonomičnije snimao pošto je imao okretnu kameru i samo jednu rasvetu. Uz pomoć tih zidova imao je praktično četiri scene.

U njegovom studiju snimljene su lezbijske scene iz filma “Kralj čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”, a dokaz za to je upravo isto ukrašeni zid kakav je Novaković imao u svom studiju.

Taj studio je srušen tokom Drugog svetskog rata.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".